Barcs István (szerk.)

Egészségügyi mikrobiológia 7.


Növényi eredetű nyers termékek

A növényi eredetű élelmiszerek mikroflórája egyrészt a talajból, vízből és a levegőből származik, másrészt a szedéskor, szállításkor alakul ki. A zöldségféléken elsősorban baktériumok, a gyümölcsökön pedig élesztőgombák okoznak romlást. A szaprofita baktériumok és az élesztőgombák a romlás jellegét döntően meghatározzák, mégis annak csak másodlagos okozói, mivel csak a sérült növényi részeket tudják megtámadni. A romlás elsődleges okozói azok a valódi növényi kórokozók, amelyek az ép szövetekbe is behatolnak. Közülük azok a jelentősek, amelyek a növények élelmiszer-ipari feldolgozásra kerülő részeit támadják meg. Továbbá azért is jelentősek, mert a szöveti sérülésekkel utat nyithatnak más mikroorganizmusok számára. Ezeket raktári kórokozóknak is nevezik, mivel a termőhelyen támadják meg a növényeket, de romlást később, a raktározás alatt okoznak. Többségük gomba kártevő.

Egészségügyi mikrobiológia 7.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

Hivatkozás: https://mersz.hu/barcs-egeszsegugyi-mikrobiologia-7//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave