Ábel Tatjána (szerk.)

Klinikai dietetika és orvostudomány


1.5.1. Közösségben szerzett pneumonia

  1. Leggyakrabban (kb. 40%-ban) Streptococcus pneumoniae okozza. További típusos kórokozónak tekintjük a Haemophilus influenzae-t és a Klebsiella pneumoniae-t.
    Típusos pneumoniára jellemző a hirtelen kezdet hidegrázással, magas lázzal, produktív köhögéssel. A köpet rendszerint gennyes, olykor véresen festenyzett lehet. Mellkasi fájdalom, nehézlégzés, tachypnoe észlelhető.
  2. Az utóbbi időben egyre gyakoribbá váltak az atípusos kórokozók (Mycoplasma pneumoniae, Legionella pneumophila, Chlamydia pneumoniae). Az atípusos kórokozókra jellemző, hogy intracellulárisan halmozódnak, és az általuk okozott megbetegedést nehéz korán felismerni. Béta-laktám antibiotikumokra nem érzékenyek.
    Az atípusos pneumonia rendszerint lassan, fokozatosan kezdődik. Fejfájás, torokfájás, és gyakran végtagi izomfájdalom, arthralgia kíséri.
    Vannak esetek, amikor a típusos baktériumok által okozott tüdőgyulladás sem a klinikai tünetek, sem a röntgenkép alapján nem különíthető el az atípusos kórokozók által okozott megbetegedéstől. Az időskor, valamint az immunszupprimált állapot megnehezíti a típusos és atípusos kórformák elkülönítését.
    A területen szerzett pneumonia leggyakoribb kockázati tényezői:
    • COPD;
    • krónikus betegségek (szív, máj, vese, diabetes);
    • időskor (65 év felett);
    • zárt közösség (laktanya, kollégium, öregek otthona);
    • dohányzás;
    • alkoholizmus;
    • elhanyagolt fogazat;
    • eszméletvesztés, aspiráció;
    • immunszuppresszív állapot, HIV-pozitivitás;
    • intravénás droghasználat, homoszexualitás.
    Járványos időszakban az otthon szerzett pneumoniák jelentős hányadát influenzavírusok okozhatják. Klinikai gyanú esetén javasolt a gyors antigénmeghatározás.
 

Klinikai dietetika és orvostudomány

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 520 0

A kötet szerkesztője, Dr. Ábel Tatjána PhD, mint a tantárgy oktatója, alapos gondossággal válogatta össze a szükséges ismeretköröket, személye garancia arra, hogy egy újszerű, kiváló, jól használható tankönyv került összeállításra, mely maximális segítséget nyújt a dietetikus hallgatóknak majdani hivatásuk gyakorlásához. A felkért írók szakterületük kiváló képviselői, akik közül többen a gyógyító munkájuk mellett a dietetikusképzés elméleti és gyakorlati oktatásában is részt vesznek, így ismerik a dietetikusi munka jelentőségét, szükségességét, és azokat a releváns dietoterápiás kezeléseket, amelyek a team tagjaként egy dietetikustól elvárhatók.

A tankönyv a végzett dietetikusok részére is hasznos lehet, mert mint egy kézikönyv, segítséget nyújt eddigi ismereteik szinten tartásához, vagy egy-egy speciális területben való elmélyüléshez. Számukra azért is hiánypótló ez a kiadvány, mivel a legújabb kutatási eredmények következtében megismert, eddig ismeretlen új betegségekre, azok diagnosztizálására, gyógyszeres és diétás kezelésére is útmutatást adhatnak.

Hivatkozás: https://mersz.hu/abel-klinikai-dietetika-es-orvostudomany//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave