A Pszichológia kézikönyv a szakmának és a nagyközönségnek is szól

2022. 05. 16.

FacebookXPinterestLinkedIn

A pszichológia korunk egyszerre népszerű tudománya és köznapi életünket alakító hivatása. Évente idehaza is sok tucat új könyv mutatja be a pszichológia tudományának egy-egy fejezetét, illetve ajánl segítséget az önirányításhoz. Az Akadémia Kiadónál megjelent, 2022. májusában bemutatott Pszichológia kézikönyv ennél kicsit nagyobbra tör, próbál eligazítást adni a mai lélektan sok fogalmat, megközelítést és módszert használó kavalkádjában.

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégium VII. Multidiszciplináris Konferenciáján a kötet szerzői, szerkesztői, Forgács Bálint és Pléh Csaba a kézikönyv szellemi újdonságait, határozott természettudományos felfogását érvek és ellenérvek szembeállításával érzékeltették az érdeklődő szakmai közönségnek 2022. május 7-én.

Az MTA Felolvasótermében pedig az előbbiek mellett Keresztes Attila PhD, valamint a pszichológia és a társszakmák képviselői: Hunyady György, az MTA rendes tagja, Kéri Szabolcs, az MTA doktora, Unoka Zsolt PhD is beszélgettek a kötetről május 13-án.

A pszichológia megértéséhez és műveléséhez sok szakág és szakma együttműködésére van szükség. A kézikönyv a pszichológia különböző területeit egy újfajta szemléletben és elrendezésben mutatja be. A kézikönyv 21 fejezetét négy szempont alapján szervezték kötetbe: a társadalom, a neurobiológiai aspektusok, a fejlődés és az evolúció együttes szerepe az élmény és viselkedés meghatározásában. A témaszerkezet nem szokványos, hanem a pszichológiai egységes természettudományos, kulturális és társadalmi kezeléséből indul ki.

Az ember lelki világát mi az ember természeti, biológiai kereteiben értelmezzük. Ugyanakkor feltételezzük, hogy az ember biológiai természetének része maga a másokra való odafigyelés, a társas építkezés s a kultúraalakítás, valamint a kulturális érzékenység.

A Pécsi Tudományegyetem BTK Vargha Damján Konferenciatermében május 10-én bemutatott kötet lineáris rendjében a fenti négy közös szempont eltérő súllyal szerepel. A hangsúly az első fejezetekben a lélek biológiáján, majd a megismerő emberen, az embert mozgató tényezőkön, a társas alakulatokon, kultúra és az ember kapcsolatának elemzésén − beleértve a siker és kudarc, s az emberi politikum pszichológiai dinamikáját − végül az emberi sokféleség pszichológiáján van.A kötet egyszerre szól az érdeklő nagyközönségnek, akik számára kiinduló fogódzó a pszichológiához, és szól a szakmaibb közönséghez, pszichológusokhoz, pedagógusokhoz, orvosokhoz, szociológusokhoz is, akik számára elgondolkoztató szintézisjavaslat kíván lenni.

Kategória:Könyvajánló
Kivonat
fullscreenclose
printsave