Cserny Ákos

A miniszteri felelősség


Az alkotmányos jogi felelősség tartalmi módosulása

„Mindezen rendelkezésekből az következik, hogy a minisztereket gyakorta feljelentik, majd, néha vád alá helyezik, nagyon ritkán elítélik és szinte soha nem büntetik meg. Ez az eredmény első hallásra talán nem látszik elégségesnek azoknak, akik úgy gondolják, hogy a miniszterek vétkeit éppúgy, mint a magánemberekéit, konkrét és tényleges büntetésnek kell sújtania, mert ez így igazságos és szükséges is. Nem osztom ezt a véleményt. A felelősségnek szerintem mindenekelőtt két célt kell elérnie: azt, hogy a bűnös minisztereket megfosszák hatalmuktól, s hogy a nép képviselőinek ébersége, vitáik nyilvánossága és a miniszteri cselekedetek vizsgálatára alkalmas sajtószabadság érvényesülése révén elevenen tartsák a nemzetben a kritikus szellemet, az állam alkotmányának betartása iránti állandó érdeklődést, az ügyekben való folyamatos részvételt, egyszóval a politikai élet érzetét.” – Írta közel 200 éve, az 1815. évi francia Alkotmány miniszteri felelősséget tárgyaló részéhez quasi indokolásként Benjamin Constant.167

A miniszteri felelősség

Tartalomjegyzék


Kiadó: Wolters Kluwer Hungary Kft.

Online megjelenés éve: 2019

Nyomtatott megjelenés éve: 2011

ISBN: 978 963 295 868 2

A közhatalom alkotmányjogi felelősségének legjelentősebb eleme a miniszteri felelősség alkotmányos intézménye. A történelemben először ugyanis e jogintézmény került a felelős közhatalom megteremtését szolgáló közjogi gondolkodás előterébe. Alkotmányjogi szempontból – főleg a parlamentáris rendszerekben – azóta is ez a közhatalom felelősségének meghatározó jellegű intézménye, annál is inkább, mert az alkotmányfejlődés során mindenütt inspirálóan hatott és hat ma is a közhatalom felelősségi rendszerének – az alkotmányos állam követelményének megfelelő – mind átfogóbb kiépítésére. A könyv ezt tartja szem előtt, amikor elsődleges figyelmet szentel a miniszteri felelősség összetevőinek, kialakulásának, fejlődésének, érvényesítési eszközeinek, módjainak feltérképezésére. Mindezek mellett nem mulasztja el azoknak a szélesebb körű garanciákat biztosító felelősségi formák kiépítésének felvillantását sem, amelyek napjainkra már az alkotmányos állam felelősségi rendszerének szerves részét alkotják.

Hivatkozás: https://mersz.hu/cserny-a-miniszteri-felelosseg//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave