Cserny Ákos

A miniszteri felelősség


A politikai felelősség

Miután a polgári államokban a nép a hatalom gyakorlásának részesévé vált, természetes törekvésként fogalmazódott meg az, hogy a kormányzás a kormányzottak akaratának megfelelően történjen. Módot kerestek tehát arra, hogy a végrehajtó hatalom vezetői a kormányzás irányára nézve a kormányzottak, illetve képviselőik által befolyásolhatók legyenek, és ha a véleményükkel ellentétbe kerülnek, pozíciójukat az arra „méltóknak” kötelesek legyenek átadni. E törekvések eredményeképpen a kormány tagjainak „jogi” felelőssége mellett a 18. századtól megjelent a politikai felelősség intézménye, melynek értelmében a nép, illetőleg képviselői a végrehajtó hatalom vezetőitől bármely kormányzati – és esetleg nem kormányzati – cselekményért megvonhatják a bizalmat, amelyen hatalmuk alapul. Ettől kezdve a parlamentáris kormányzati rendszerekben a végrehajtó hatalom vezetőinek egyéni, majd később kollektív politikai felelőssége a legfontosabb biztosítéka lett annak, hogy a kormányzás az állampolgárok véleményének, érdekének megfelelően történjen.184

A miniszteri felelősség

Tartalomjegyzék


Kiadó: Wolters Kluwer Hungary Kft.

Online megjelenés éve: 2019

Nyomtatott megjelenés éve: 2011

ISBN: 978 963 295 868 2

A közhatalom alkotmányjogi felelősségének legjelentősebb eleme a miniszteri felelősség alkotmányos intézménye. A történelemben először ugyanis e jogintézmény került a felelős közhatalom megteremtését szolgáló közjogi gondolkodás előterébe. Alkotmányjogi szempontból – főleg a parlamentáris rendszerekben – azóta is ez a közhatalom felelősségének meghatározó jellegű intézménye, annál is inkább, mert az alkotmányfejlődés során mindenütt inspirálóan hatott és hat ma is a közhatalom felelősségi rendszerének – az alkotmányos állam követelményének megfelelő – mind átfogóbb kiépítésére. A könyv ezt tartja szem előtt, amikor elsődleges figyelmet szentel a miniszteri felelősség összetevőinek, kialakulásának, fejlődésének, érvényesítési eszközeinek, módjainak feltérképezésére. Mindezek mellett nem mulasztja el azoknak a szélesebb körű garanciákat biztosító felelősségi formák kiépítésének felvillantását sem, amelyek napjainkra már az alkotmányos állam felelősségi rendszerének szerves részét alkotják.

Hivatkozás: https://mersz.hu/cserny-a-miniszteri-felelosseg//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave