Kardos Péter, Tóth Mihály

57 számviteli eset megoldása


A beszerzések általános forgalmi adójának számviteli elszámolása

A termékbeszerzések, szolgáltatás-igénybevételek, eszköz-előállítások során a beszerzett tételekhez általános esetben általános forgalmi adó kapcsolódik. A vevő a beszerzés általános forgalmi adóját megfizeti, és a törvényi feltételek fennállása esetén levonja. Az áfatörvény részletes szabályokat tartalmaz az adó elszámolására, így levonására is. Az Áfa tv. 120. §-a szerint a beszerzés adója levonható „abban a mértékben, amilyen mértékben az adóalany – ilyen minőségében – a terméket, szolgáltatást adóköteles termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása érdekében használja, egyéb módon hasznosítja”. A levonás szabályait leegyszerűsítve tehát a számviteli elszámolásban az általános forgalmi adó levonható/részben levonható/le nem vonható tulajdonságából kell kiindulnunk, az egyes eseteket elkülönítenünk. Az alapvető elszámolási szabályok tisztázása után kell kitérni a tárgyi eszközök beszerzéskori áfájának figyelési időszakban történő korrekciója számviteli elszámolására, bemutatva azokat a lépéseket is, ha ezt a tárgyi eszközt a figyelési időszakban értékesítik, az állományból más jogcímen kivonják vagy a használat jellege megváltozik.

57 számviteli eset megoldása

Tartalomjegyzék


Kiadó: Wolters Kluwer Hungary Kft.

Online megjelenés éve: 2019

Nyomtatott megjelenés éve: 2015

ISBN: 978 963 295 833 0

Sokak szerint a számvitel unalmas, száraz dolog, felesleges rajta töprengeni, a végén úgyis az adóhatóságnak lesz igaza...Bebizonyítjuk Önnek, hogy nem így van!

A könyv konkrét számviteli eseteket és azok megoldásait írja le két, elismert szakértő tolmácsolásában.

Egy-egy érdekes kérdést, az élet vagy a jogszabályok által létrehozott számviteli „anomáliát” dolgoznak fel a szerzők. Hasznos és olvasmányos kiadvány azoknak, akik nap mint nap hasonló esetekkel és problémákkal találkoznak.

A könyv összesen 57 esetet jár körbe, példákkal, könyvelési lépések bemutatásával.

A kiadvány tartalma részletekben elsőként a Kiadó Számviteli tanácsadó című folyóirata „Meritum” rovatában jelent meg hónapról-hónapra, hat éven keresztül. Most könyvben egy helyen, összerendezve és a 2015. március 31-i jogszabályi környezetre hatályosítva jelenik meg a teljes érdemi tartalom.

"Őszintén reméljük, hogy a könyvben kifejtett kérdések sok olvasó érdeklődését felkeltik, némelyeket együttgondolkodásra késztetünk, és egyúttal át tudunk adni a számvitel szeretetéből is egy adagot."

Hivatkozás: https://mersz.hu/kardos-toth-57-szamviteli-eset-megoldasa//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave