Kardos Péter, Tóth Mihály

57 számviteli eset megoldása


Deviza-könyvvezetésű vállalat adófizetési kötelezettségének számviteli elszámolása

A magyar bejegyzésű, könyveiket devizában vezető vállalkozások a magyar adóhatóság felé teljesítendő adófizetési kötelezettségeinek, adóelőleg-fizetésének elszámolásakor, az adófizetési kötelezettség előírásakor, illetve a bevallással együtt teljesítendő esetleges adókülönbözet számviteli elszámolásakor számos kérdésben bizonytalanok. Deviza-könyvvezetés mellett a gazdasági események hatásait a vállalkozás devizában rögzíti a könyveiben, ezért kérdésként felmerül, hogy ezeket milyen időpontra vonatkozó, illetve ki által közölt árfolyam alkalmazásával kell forintra átszámítani, hiszen a magyar adóhatóság felé az adófizetési kötelezettséget forintban kell megállapítani, bevallani és teljesíteni. További kérdés a már forintban meghatározott adófizetési kötelezettség könyvviteli elszámolása, az adóelőleg, az adókötelezettség devizára történő átszámításának alapját képező devizaárfolyam kiválasztása, az ehhez szükséges számviteli teljesítési időpontok meghatározása, az elszámolás során keletkező árfolyam-különbözetek figyelembevétele.

57 számviteli eset megoldása

Tartalomjegyzék


Kiadó: Wolters Kluwer Hungary Kft.

Online megjelenés éve: 2019

Nyomtatott megjelenés éve: 2015

ISBN: 978 963 295 833 0

Sokak szerint a számvitel unalmas, száraz dolog, felesleges rajta töprengeni, a végén úgyis az adóhatóságnak lesz igaza...Bebizonyítjuk Önnek, hogy nem így van!

A könyv konkrét számviteli eseteket és azok megoldásait írja le két, elismert szakértő tolmácsolásában.

Egy-egy érdekes kérdést, az élet vagy a jogszabályok által létrehozott számviteli „anomáliát” dolgoznak fel a szerzők. Hasznos és olvasmányos kiadvány azoknak, akik nap mint nap hasonló esetekkel és problémákkal találkoznak.

A könyv összesen 57 esetet jár körbe, példákkal, könyvelési lépések bemutatásával.

A kiadvány tartalma részletekben elsőként a Kiadó Számviteli tanácsadó című folyóirata „Meritum” rovatában jelent meg hónapról-hónapra, hat éven keresztül. Most könyvben egy helyen, összerendezve és a 2015. március 31-i jogszabályi környezetre hatályosítva jelenik meg a teljes érdemi tartalom.

"Őszintén reméljük, hogy a könyvben kifejtett kérdések sok olvasó érdeklődését felkeltik, némelyeket együttgondolkodásra késztetünk, és egyúttal át tudunk adni a számvitel szeretetéből is egy adagot."

Hivatkozás: https://mersz.hu/kardos-toth-57-szamviteli-eset-megoldasa//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave