MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Téglás Szilvia, Tőkés László

Bevezetés a Stata használatába - Feladatgyűjtemény

Egyetemi jegyzet


5. Feladatok a Reprodukálhatóság és nyomonkövethetőség témakörhöz

Ismétlő kérdések
 1. Mi a .do fájl? Miért használjuk?
 2. Mi a .log fájl? Milyen esetekben lehet rá szükségünk?
 3. Mely három módszert ismerjük a kommentelésre a .do fájlon belül?
 4. A makróknak milyen fajtáik vannak? Mi a különbség köztük?
 5. Sorolja fel a ciklusok fajtáit!
 6. Mihez tudunk labelt rendelni a Statában?
 
Feladatok
 1. A feladata két .do fájl elkészítése lesz. Mindkettő esetében kezdje a szokásos formai kritériumokkal: jegyzetként írja fel a nevét, a készítés dátumát, valamint röviden azt, hogy mit csinál a fájl!
  Az első .do fájlban törölje a memóriát, kapcsolja ki a „more” funkciót, és indítson el egy .log fájlt, mylogfile néven! Mentse el a .do fájlt!
  A második .do fájlban hívja be az előbb elkészített .do fájlt! Ezután töltse be a Stata beépített adatbázisai közül a uslifeexp elnevezésűt, majd mentse el egy választott néven a saját mappájába, és innen hívja be újra! (Gyakorlati jó tanács: adatbázist ne írjon felül, inkább mentse el más néven, gyakran szükség lehet arra, hogy újra elővegyük az eredeti adatbázist.1 )
  Írjon ehhez az elmentett adatbázishoz egy adatbázisra vonatkozó note-ot „My modified uslifeexp dataset” szöveggel, amely a következő betöltéskor megjelenik.
  A le_wmale, le_wfemale, le_bmale és le_bfemale változókra makrók és ciklus(ok) használatával futtassa le a sum, det parancsot!
  Ezután fussa át a kódot, és kommenteljen minden fontosabb kódtömb elé, írja le tömören, mit csinálnak a sorok!
  Végül tesztelje a második .do fájlját, hogy valóban lefut-e hiba nélkül, és a várt eredményt adja-e, majd mentse el ezt is a saját mappájába! Végül keresse meg a korábban létrehozott .log fájlt, nyissa meg, és vizsgálja meg a tartalmát, nézze át, mit és hogyan ment, miben segítheti későbbi munkáját!
   
 2. Írjon egy programot, amely egy year nevű változóból év-dummykat generál (ne a szokásos tabulate paranccsal) úgy, hogy a kód elég általános legyen ahhoz, hogy mindenféle változtatás nélkül különböző számú éveket tartalmazó adatbázisokra is alkalmazni lehessen!
   
 3. Hozzon létre egy .do fájlt, amely a következőket csinálja: 
  1. Tartalmazza kommentként az Ön nevét, a létrehozás dátumát és egy rövid (néhány mondatos) leírást (amelyet majd a .do fájl megírása után hoz létre), hogy mi történik a .do fájlban.
  2. Beállítja alapértelmezett könyvtárnak az Ön meghajtóján létrehozott „Stata_munka” nevű mappát.
  3. Törli a memóriában lévő információkat.
  4. Indít egy .log fájlt „gdp_per_fo” néven. Ha volt már korábban ilyen nevű .log fájl, akkor azt felül kell írnia!
  5. Megnyitja a bevstata_gdppercap.xls  fájl Stata_data1 nevű fülét.
  6. Prezentál egy részletes deskriptív statisztikát tartalmazó outputot minden évre.
  7. Tartalmaz egy kereszttáblát, amely minden év adatát a következő év adatával veti össze. A következő országokra kérje a táblákat: Németország, Csehország, Lengyelország, Ausztria, Horvátország.
  8. Állítsa elő a g) feladat tábláit, de egymásba ágyazott ciklusok használatával.
  9. Adja hozzá adatbázishoz a következő kommentet: „GDP/fő adatok, forrás: Világbank.”
  10. A 2005 utáni évek adataihoz hozzárendeli a következő kommentet: „Ez a X. év GDP/fő adata.” (Az X helyére értelemszerűen az adott év kerül.)
  11. Kikeresi a 2000-es év legmagasabb, csak országokra vonatkozó GDP-adatát, és ezt egy makróba menti, majd a makrót felhasználva megszámolja, hogy 2010-ben hány országban volt alacsonyabb az imént definiált értéknél az egy főre eső GDP.
  12. Minden évre megszámolja, hogy hány országban volt az adott évi GDP/fő alacsonyabb, mint a két évvel későbbi.
   
 4. Készítsen egy .do fájlt, amely elsőként behívja az auto.dta fájlt! Ezután számolja ki a price, mpg, rep78, weight, length változókra a külföldi és belföldi autók közötti normalizált különbségeket (ennek képlete: ! Használjon ciklust és makrót, futtatás közben az output ablakban a számítások azonban ne jelenjenek meg, csak a következő: szöveg mind az öt változóra az eredményekkel: „A … változó esetén a normalizált különbség: …”!
   
 5. Készítsen egy .do fájlt, amely behívja a feladatgyűjtemény adatbázisai közül a bevstata_fogyar_hun.xls  fájl Stata_data munkalapját, megtartja csak az ev és total változókat, és létrehoz egy deflator (2014-re kumulált fogyasztói árindex) változót, amelynek segítségével 2014-re reálosítható bármilyen nominális változó. Használjon ciklust! A művelet folyamán létrehozott segédváltozókat a .do fájl végén távolítsa el!
   
1 Bár a Stata a saját adatbázisainak felülírását nem is engedi.


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 454 019 9

Hivatkozás: https://mersz.hu/teglas-tokes-bevezetes-a-stata-hasznalataba-feladatgyujtemeny//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave