MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Huerta de Soto Jesús

Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok


A cikluselmélet és a kihasználatlan erőforrások szerepe a fellendülés kezdeti szakaszaiban

A konjunktúraciklus osztrák elméletének kritikusai gyakran bizonygatják, hogy a cikluselmélet az erőforrások teljes foglalkoztatottságának feltételezésén alapszik, és hogy ebből kiindulva a kihasználatlan erőforrások megléte azt jelenti, hogy a hitelexpanzió nem feltétlenül idézné elő ezen erőforrások széles körben elterjedt rossz befektetését. Ez a kritika azonban teljességgel megalapozatlan. Amint Ludwig M. Lachmann éleslátóan felfedte: a konjunktúraciklus osztrák elmélete nem a teljes foglalkoztatottság feltételezésénél kezdődik. Ellenkezőleg; Mises majdnem akkortól, amikor – 1928-ban – elkezdte a cikluselmélet megfogalmazását, abból a feltevésből indult ki, hogy az erőforrások igen jelentős része lehetne kihasználatlan.355 Mises tulajdonképpen már kezdettől fogva bizonyította, hogy az erőforrások felhasználatlansága nemcsak hogy megfelelt az általa felállított elméletnek, hanem valójában az elmélet elengedhetetlen alkotóelemeinek egyike volt. Olyan piaci folyamatokban, melyekben a vállalkozók különböző és egymást kiegészítő tőkejavak gyártását magukban foglaló tervekbe kezdenek bele, folyamatosan történnek hibák, és az „elakadást okozó tényezők” miatt nem minden termelési tényező és erőforrás kerül teljes felhasználásra. Ezért van szüksége egy a vállalkozás gyakorlását elősegítő, rugalmas piacra, ami egy soha véget nem érő folyamat során rendszerint rávilágít a létező összhangtalanságokra és az összhangot is helyreállítja. Az elmélet valóban magyarázattal szolgál arra, hogy a banki hitelbővítés hogyan szakítja félbe és bonyolítja meg a koordinációs folyamatot, mely orvosolná a már létező helytelen megoldásokat.356

Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 795 1

Jelen gazdasági és politikai környezetben nem is lehetne időszerűbb vagy fontosabb e könyv elemzése, ami a válság és a reformok okait firtatja, és ami az említett okok jövőbeli, előre megjósolható ismételt felmerülésének elkerülése érdekében a jelenlegi banki és pénzügyi rendszerre alkalmazandó.

Dióhéjban fogalmazva: a jelen írás születésével egy időben a könyvet már 13 különböző nyelvre fordították le, és tíz különböző országban jelentették meg.

Mindenesetre attól függetlenül, hogy a jövőben a pozitív előjelek beigazolódnak-e, vagy erőfeszítéseinket siker koronázza-e vagy sem, a mi egyetemi hallgatókként és gazdasági teoretikusokként vállalt elidegeníthetetlen felelősségünk az, hogy minden erőnket a kutatásra és a tudományos igazság keresésére összpontosítsuk, és így az eljövendő generációkra olyan ismeret- és alapelvgyűjteményt hagyhassunk örökül, amely lehetővé teszi számukra az emberiség és a civilizáció korlátok és gátló körülmények nélküli előrejuttatását.

Jesús Huerta de Soto a Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok művének első spanyol, valamint angol kiadásait követően jelen kötetben, figyelembe véve a 2007-es gazdasági válságot követő folyamatokat, nemcsak Spanyolország, hanem az Európai Pénzügyi és Gazdasági Unió tagjai helyzetét vizsgálja.

Hivatkozás: https://mersz.hu/de-soto-penz-banki-hitel-es-gazdasagi-ciklusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave