MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Huerta de Soto Jesús

Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok


Szükséges hitelmegszorítás a recesszió szakaszában: a „másodlagos depresszió” elméletének kritikája

Ebben a szakaszban a defláció – melyet a „forgalomban”358 lévő pénz mennyiségének bármekkora mértékű csökkenéseként definiálhatunk – három különböző típusát fogjuk vizsgálni. A defláció a pénzkínálat csökkenéséből vagy a pénz iránti kereslet növekedéséből áll, és egyéb feltételek egyezése esetén hajlamos a pénzegység vásárlóerejének megnövekedését – más szóval az „általános árszint” hanyatlását – előidézni. Mindazonáltal fontos, hogy kerüljük a defláció és az általa okozott legjellegzetesebb hatás, az általános árszint esésének összekeverését, hiszen bizonyos esetekben az árucikkek és szolgáltatások ára a defláció hiányában csökken. Amint azt már láthattuk, mindez része egy olyan gazdaság egészséges növekedési folyamatának, melynek termelékenysége az új technológiák bevonásának és a tőkefelhalmozódásnak köszönhetően javul – utóbbi a vállalkozói szellemből és a gazdasági szereplők önkéntes megtakarításainak természetes növekedéséből fakad. E folyamat – melyet már a korábbi fejezetekben is tanulmányoztunk – a forgalomban lévő pénz mennyiségének bármilyen mértékű csökkenése nélkül váltja ki a – csak alacsonyabb áron eladható – fogyasztási cikkek és szolgáltatások termelésének széles körű növekedését. A folyamat így a bérek és az eredeti termelőeszközök jövedelmének valós emelkedését eredményezi, mivel – bár a dolgozók és a többi eredeti tényező tulajdonosának jövedelme nominális értelemben meglehetősen változatlan szinten maradhat – a dolgozók által beszerzett fogyasztási cikkek és szolgáltatások ára ugyanakkor jelentős mértékben leesik. Ebben az esetben az általános árszint hanyatlása nem monetáris eredetű, hanem valós,359 a gazdaság termelékenységének általános növekedéséből származik. Ebből következik, hogy ez a jelenség a defláció általunk meghatározott definíciójával egyáltalán nem függ össze, és mindössze a gazdasági fejlődés teljesen egészséges és természetes folyamatának jele.

Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 795 1

Jelen gazdasági és politikai környezetben nem is lehetne időszerűbb vagy fontosabb e könyv elemzése, ami a válság és a reformok okait firtatja, és ami az említett okok jövőbeli, előre megjósolható ismételt felmerülésének elkerülése érdekében a jelenlegi banki és pénzügyi rendszerre alkalmazandó.

Dióhéjban fogalmazva: a jelen írás születésével egy időben a könyvet már 13 különböző nyelvre fordították le, és tíz különböző országban jelentették meg.

Mindenesetre attól függetlenül, hogy a jövőben a pozitív előjelek beigazolódnak-e, vagy erőfeszítéseinket siker koronázza-e vagy sem, a mi egyetemi hallgatókként és gazdasági teoretikusokként vállalt elidegeníthetetlen felelősségünk az, hogy minden erőnket a kutatásra és a tudományos igazság keresésére összpontosítsuk, és így az eljövendő generációkra olyan ismeret- és alapelvgyűjteményt hagyhassunk örökül, amely lehetővé teszi számukra az emberiség és a civilizáció korlátok és gátló körülmények nélküli előrejuttatását.

Jesús Huerta de Soto a Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok művének első spanyol, valamint angol kiadásait követően jelen kötetben, figyelembe véve a 2007-es gazdasági válságot követő folyamatokat, nemcsak Spanyolország, hanem az Európai Pénzügyi és Gazdasági Unió tagjai helyzetét vizsgálja.

Hivatkozás: https://mersz.hu/de-soto-penz-banki-hitel-es-gazdasagi-ciklusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave