MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Huerta de Soto Jesús

Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok


A gazdasági ingadozások részvénypiacra kifejtett hatásai

A részvénypiac fontos része annak a piacnak, melyben a résztvevők – a cégeknek nyújtott kölcsönöket képviselő – értékpapírokkal kereskednek, e piacot „tőkepiacnak” is nevezik. Az értékpapírok azoknak a befektetéseknek a jogi megtestesítői, melyeket a megtakarítók vagy tőkések a következő tranzakció útján bonyolítanak le: a kapitalisták átadják a jelenbeli árucikkeket a vevőknek, akik a jövőben hajlandóak a megtakarítóknak, vagy hitelezőknek egy nagyobb mennyiségű jövőbeli cikket átadni azért a jogosultságért cserébe, hogy a jelenbeli cikkeket a gyártási folyamatok során felhasználhassák. Ezen értékpapírok nagyon sokféle jogi formát ölthetnek: lehetnek részvények, kötvények stb. A részvénypiacnak minden esetben megvan az a nagy erénye, hogy előmozdítja az ilyen értékpapírok tulajdonjogának cseréjét, így azoknak a megfelelő tárgyi eszközöknek a cseréjét is, melyek értékpapírjai részesedést jelentenek. A részvénypiac egy másik előnye az, hogy – amennyiben az értékpapírok letéteményesei szeretnének megszabadulni az értékpapíroktól – lehetővé teszi a gyors likviditás megszerzését.375 Ráadásul a gazdasági szereplők számára lehetővé teszi, hogy ideiglenesen befektessék meglévő készpénzfeleslegüket, melyeket értékpapírok megvásárlására fordíthatnak; és noha ezen értékpapírok hosszú távra szóló befektetéseket jelenthetnek, rövidebb időtartamokra is igénybe vehetők és bármikor el is adhatók.376

Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 795 1

Jelen gazdasági és politikai környezetben nem is lehetne időszerűbb vagy fontosabb e könyv elemzése, ami a válság és a reformok okait firtatja, és ami az említett okok jövőbeli, előre megjósolható ismételt felmerülésének elkerülése érdekében a jelenlegi banki és pénzügyi rendszerre alkalmazandó.

Dióhéjban fogalmazva: a jelen írás születésével egy időben a könyvet már 13 különböző nyelvre fordították le, és tíz különböző országban jelentették meg.

Mindenesetre attól függetlenül, hogy a jövőben a pozitív előjelek beigazolódnak-e, vagy erőfeszítéseinket siker koronázza-e vagy sem, a mi egyetemi hallgatókként és gazdasági teoretikusokként vállalt elidegeníthetetlen felelősségünk az, hogy minden erőnket a kutatásra és a tudományos igazság keresésére összpontosítsuk, és így az eljövendő generációkra olyan ismeret- és alapelvgyűjteményt hagyhassunk örökül, amely lehetővé teszi számukra az emberiség és a civilizáció korlátok és gátló körülmények nélküli előrejuttatását.

Jesús Huerta de Soto a Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok művének első spanyol, valamint angol kiadásait követően jelen kötetben, figyelembe véve a 2007-es gazdasági válságot követő folyamatokat, nemcsak Spanyolország, hanem az Európai Pénzügyi és Gazdasági Unió tagjai helyzetét vizsgálja.

Hivatkozás: https://mersz.hu/de-soto-penz-banki-hitel-es-gazdasagi-ciklusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave