Huerta de Soto Jesús

Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok


Say piactörvénye

The General Theory című könyvét John Maynard Keynes úgy kezdi, hogy Say törvényét nyilvánítja a klasszikus elemzés alapjául szolgáló egyik alapvető elvnek. Keynes azonban elsiklott a felett a tény felett, hogy az osztrák iskola teoretikusai (Mises és Hayek) által elvégzett elemzés már megmutatta, hogy a hitel- és pénzügyi expanziós folyamatok végső soron eltorzítják a termelési struktúrát, és egy olyan helyzetet alakítanak ki, melyben a tárgyi eszközök, illetve a fogyasztási cikkek és szolgáltatások kínálata többé nem felel meg a gazdasági szereplők irántuk való keresletének. Más szóval az eredmény a gazdasági rendszer időbeli összhangtalansága lesz.485 Tulajdonképpen a gazdasági ciklus teljes osztrák elmélete pusztán arra ad magyarázatot, hogy Say törvénye bizonyos körülmények között, illetve a hitelexpanzió következményeként miért veszti érvényét újra és újra. Az elmélet továbbá magyarázattal szolgál azokra a spontán reverziós hatásokra is, melyek egy válság vagy a termelési struktúra szükséges recessziójának vagy újraigazításának formájában általában a rendszer újrakoordinálását idézik elő. Így amikor Keynes eljuttatta Hayeknek a The General Theory egy példányát, Hayek így válaszolt:

Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 795 1

Jelen gazdasági és politikai környezetben nem is lehetne időszerűbb vagy fontosabb e könyv elemzése, ami a válság és a reformok okait firtatja, és ami az említett okok jövőbeli, előre megjósolható ismételt felmerülésének elkerülése érdekében a jelenlegi banki és pénzügyi rendszerre alkalmazandó.

Dióhéjban fogalmazva: a jelen írás születésével egy időben a könyvet már 13 különböző nyelvre fordították le, és tíz különböző országban jelentették meg.

Mindenesetre attól függetlenül, hogy a jövőben a pozitív előjelek beigazolódnak-e, vagy erőfeszítéseinket siker koronázza-e vagy sem, a mi egyetemi hallgatókként és gazdasági teoretikusokként vállalt elidegeníthetetlen felelősségünk az, hogy minden erőnket a kutatásra és a tudományos igazság keresésére összpontosítsuk, és így az eljövendő generációkra olyan ismeret- és alapelvgyűjteményt hagyhassunk örökül, amely lehetővé teszi számukra az emberiség és a civilizáció korlátok és gátló körülmények nélküli előrejuttatását.

Jesús Huerta de Soto a Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok művének első spanyol, valamint angol kiadásait követően jelen kötetben, figyelembe véve a 2007-es gazdasági válságot követő folyamatokat, nemcsak Spanyolország, hanem az Európai Pénzügyi és Gazdasági Unió tagjai helyzetét vizsgálja.

Hivatkozás: https://mersz.hu/de-soto-penz-banki-hitel-es-gazdasagi-ciklusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave