MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Huerta de Soto Jesús

Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok


A szabálytalan (rendhagyó) letétek gazdasági és társadalmi szerepe

A helyettesíthető dolgok (mint például a pénz) letétjei, más néven szabálytalan (rendhagyó) letétek, fontos társadalmi szereppel bírnak, amelyet a szabályos (rendes) letétek, értve ezen az egyedileg meghatározott dolgok letétjeit, nem tudnak betölteni. Értelmetlen és rendkívül költséges volna olajat külön, számozott tartályokban, azaz zárt letétként elhelyezni, amikor a tulajdonjog nem száll át, de ugyanígy értelmetlen bankjegyeket egyedileg számozott, lezárt borítékban letétbe helyezni. Igaz ugyan, hogy ezek a szélsőséges esetek szabályos (rendes) letéteket hoznának létre, amelyek esetében a tulajdonjog nem száll át, azonban az egyedi letétek együttes, egymástól megkülönböztethetetlen,15 ugyanakkor a letevő hozzáférésének lehetőségét nem korlátozó, illetve többletköltséggel nem járó kezeléséből adódó rendkívüli hatékonyság és költségcsökkentés előnyének elvesztésével járnának. Mindeközben a letevő éppoly elégedett úgy is, ha amikor kéri, az egyéni tulajdonságok tekintetében ugyan nem teljesen azonos, de ugyanolyan mennyiségű és minőségű tantundemet kap, mint amit eredetileg letétbe helyezett. A szabálytalan (rendhagyó) letétnek egyéb előnyei is vannak. A szabályos (rendes) letét vagy más szóval az egyedileg meghatározott dolgok letétje esetén a letéteményes nem tartozik felelősséggel a dolog elkerülhetetlen káresemény vagy vis maior okán történő megsemmisüléséből eredő kárért, míg szabálytalan (rendhagyó) letétnél még vis maior esetén is felelős. Következésképpen, az azonnali rendelkezésre állásban és a letét egészének megóvásában megtestesülő hagyományos előnyök mellett a szabálytalan (rendhagyó) letét egyfajta biztosításként szolgál a dolog elkerülhetetlen káresemény következtében történő esetleges megsemmisüléskor.

Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 795 1

Jelen gazdasági és politikai környezetben nem is lehetne időszerűbb vagy fontosabb e könyv elemzése, ami a válság és a reformok okait firtatja, és ami az említett okok jövőbeli, előre megjósolható ismételt felmerülésének elkerülése érdekében a jelenlegi banki és pénzügyi rendszerre alkalmazandó.

Dióhéjban fogalmazva: a jelen írás születésével egy időben a könyvet már 13 különböző nyelvre fordították le, és tíz különböző országban jelentették meg.

Mindenesetre attól függetlenül, hogy a jövőben a pozitív előjelek beigazolódnak-e, vagy erőfeszítéseinket siker koronázza-e vagy sem, a mi egyetemi hallgatókként és gazdasági teoretikusokként vállalt elidegeníthetetlen felelősségünk az, hogy minden erőnket a kutatásra és a tudományos igazság keresésére összpontosítsuk, és így az eljövendő generációkra olyan ismeret- és alapelvgyűjteményt hagyhassunk örökül, amely lehetővé teszi számukra az emberiség és a civilizáció korlátok és gátló körülmények nélküli előrejuttatását.

Jesús Huerta de Soto a Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok művének első spanyol, valamint angol kiadásait követően jelen kötetben, figyelembe véve a 2007-es gazdasági válságot követő folyamatokat, nemcsak Spanyolország, hanem az Európai Pénzügyi és Gazdasági Unió tagjai helyzetét vizsgálja.

Hivatkozás: https://mersz.hu/de-soto-penz-banki-hitel-es-gazdasagi-ciklusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave