MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Huerta de Soto Jesús

Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok


Keynes Misest és Hayeket illető kritikája

A fentiek fényében a határozott kritika, mellyel Keynes Misest és Hayeket a The General Theory 192. és 193. oldalán illeti, teljesen abszurd. Keynes vádja Mises és Hayek ellen nem más, mint hogy szerinte utóbbiak összekeverik a kamatlábat a tőke határhatékonyságával. Mint tudjuk, az osztrákok úgy gondolják, hogy a kamatlábat az időpreferencia értékskálái függetlenül határozzák meg (a jelenbeli árucikkek kínálatának és keresletének jövőbeni termékekre való cseréje), illetve hogy a tőke határtermelékenysége vagy -hatékonysága csupán a tárgyi eszközök jelenbeli értékére van hatással. A piacon egy tárgyi eszköz ára (költsége) általában egyenlő a belőle származó jövőbeli bevételek (kamatláb által leszállított) értékével, vagy a munkaeszköz határtermelékenységének megfelelő értéksorozatokkal. Az osztrákok ennélfogva úgy gondolják, hogy a tőke határtermelékenysége követi a kamatlábat, és nem fordítva, és hogy e kettő csak egyensúlyi helyzetben (mely az életben soha nem érhető el) válik egyenlővé. Keynes alapvető hibája az, hogy nem ismerte fel, hogy amennyiben a tárgyi eszközöktől várt, nekik tulajdonított profit vagy termelékenység javulást mutat, beszerzési áruk is változik. A való életben az események így bontakoznak ki, és az osztrák teoretikusok elemzésük során ezt mindig számításba is vették. Amikor tehát Keynes nyíltan kijelenti, hogy az osztrák közgazdászok „összekeverik” a kamatlábat a tőke határtermelékenységével, felháborító mértékben ferdíti el a tényeket.504

Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 795 1

Jelen gazdasági és politikai környezetben nem is lehetne időszerűbb vagy fontosabb e könyv elemzése, ami a válság és a reformok okait firtatja, és ami az említett okok jövőbeli, előre megjósolható ismételt felmerülésének elkerülése érdekében a jelenlegi banki és pénzügyi rendszerre alkalmazandó.

Dióhéjban fogalmazva: a jelen írás születésével egy időben a könyvet már 13 különböző nyelvre fordították le, és tíz különböző országban jelentették meg.

Mindenesetre attól függetlenül, hogy a jövőben a pozitív előjelek beigazolódnak-e, vagy erőfeszítéseinket siker koronázza-e vagy sem, a mi egyetemi hallgatókként és gazdasági teoretikusokként vállalt elidegeníthetetlen felelősségünk az, hogy minden erőnket a kutatásra és a tudományos igazság keresésére összpontosítsuk, és így az eljövendő generációkra olyan ismeret- és alapelvgyűjteményt hagyhassunk örökül, amely lehetővé teszi számukra az emberiség és a civilizáció korlátok és gátló körülmények nélküli előrejuttatását.

Jesús Huerta de Soto a Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok művének első spanyol, valamint angol kiadásait követően jelen kötetben, figyelembe véve a 2007-es gazdasági válságot követő folyamatokat, nemcsak Spanyolország, hanem az Európai Pénzügyi és Gazdasági Unió tagjai helyzetét vizsgálja.

Hivatkozás: https://mersz.hu/de-soto-penz-banki-hitel-es-gazdasagi-ciklusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave