MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Huerta de Soto Jesús

Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok


A keynesi multiplikátor kritikája

Keynes azért követ el ilyen hibákat, mert nincsen egy tőkeelmélete, mely segíthetne neki annak megértésében, hogy a megtakarítás hogyan alakul át befektetéssé egy sor, az ő figyelmét teljesen elkerülő mikro-gazdaságtani folyamaton keresztül. Nem meglepő tehát, hogy Keynes egyszerűen képtelen megérteni a hayeki érvelést, valamint az sem, hogy az osztrák iskolához hasonló gazdasági eszmékkel foglalkozó (a hitelexpanzió termelési struktúrára kifejtett hatásait elemző) iskolákra történő utaláskor kijelenti: „Egyáltalán nem tudom megérteni ezeket az iskolákat.”505 A tény, hogy Keynesnek nincsen megfelelő tőkeelmélete, magyarázatul szolgál továbbá a befektetési multiplikátor mechanisztikus koncepciójának megfogalmazására is, mely koncepciót „egy reciproka, mínusz a fogyasztásra való határhajlandóságként” definiál. Keynes szerint tehát minél nagyobb a fogyasztásra való határhajlandóság, a befektetés növekedése annál inkább fellendíti majd a nemzeti jövedelmet. Azonban a befektetési multiplikátor egy olyan, tisztán matematikai érven alapul, mely ellentmond a tőkeelmélet legalapvetőbb gazdasági logikájának. A multiplikátor valójában azt mutatja, hogy a hitelexpanzió bármekkora növekedése a nemzeti reáljövedelem megtakarításra való határhajlandóssággal (egy, mínusz a fogyasztásra való határhajlandóság) egyenlő mértékű emelkedését okozza majd. Így a keynesi logika értelmében minél kevesebbet takarítanak meg az emberek, annál többet nő majd a reáljövedelem. Tudjuk azonban, hogy a multiplikátor fogalmának gyökerénél rejlő matematikai automatizmus semmilyen módon nem függ össze a termelési struktúrában zajló valós folyamatokkal. A hitelexpanzió serkenteni fogja a befektetést, ami felhajtja majd a termelési tényezők árait, és elő fogja idézni a fogyasztási cikkek és szolgáltatások árának rákövetkező és több mint arányos emelkedését. Még ha a pénzben kifejezett bruttó jövedelem a bankrendszer által újonnan létrehozott pénz bejuttatásának eredményeként emelkedik is, mechanikai és makro-gazdaságtani természetéből kifolyólag a multiplikátor nem megfelelően szemlélteti a hitelexpanzió által a termelési struktúrára mindenkor kifejtett bomlasztó mikro-gazdaságtani hatásokat. Következésképpen a multiplikátor elfedi az erőforrások széles körű rossz befektetését, ami hosszú távon a társadalom teljes egészét elszegényíti (és nem gazdagítja, amint azt Keynes állítja). Egyetértünk Gottfried Haberlerrel, amikor azt a következtetést vonja le, hogy a multiplikátor

Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 795 1

Jelen gazdasági és politikai környezetben nem is lehetne időszerűbb vagy fontosabb e könyv elemzése, ami a válság és a reformok okait firtatja, és ami az említett okok jövőbeli, előre megjósolható ismételt felmerülésének elkerülése érdekében a jelenlegi banki és pénzügyi rendszerre alkalmazandó.

Dióhéjban fogalmazva: a jelen írás születésével egy időben a könyvet már 13 különböző nyelvre fordították le, és tíz különböző országban jelentették meg.

Mindenesetre attól függetlenül, hogy a jövőben a pozitív előjelek beigazolódnak-e, vagy erőfeszítéseinket siker koronázza-e vagy sem, a mi egyetemi hallgatókként és gazdasági teoretikusokként vállalt elidegeníthetetlen felelősségünk az, hogy minden erőnket a kutatásra és a tudományos igazság keresésére összpontosítsuk, és így az eljövendő generációkra olyan ismeret- és alapelvgyűjteményt hagyhassunk örökül, amely lehetővé teszi számukra az emberiség és a civilizáció korlátok és gátló körülmények nélküli előrejuttatását.

Jesús Huerta de Soto a Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok művének első spanyol, valamint angol kiadásait követően jelen kötetben, figyelembe véve a 2007-es gazdasági válságot követő folyamatokat, nemcsak Spanyolország, hanem az Európai Pénzügyi és Gazdasági Unió tagjai helyzetét vizsgálja.

Hivatkozás: https://mersz.hu/de-soto-penz-banki-hitel-es-gazdasagi-ciklusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave