MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Huerta de Soto Jesús

Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok


Parnell szabad banktevékenység mellett szóló érve, illetve McCulloch és Longfield erre adott felelete

Nem akarjuk részletezni a free-banking iskola és a central-banking iskola közt feszülő ellentétet: Vera C. Smith és mások kitűnő írásai már elemezték ezt a témát. Mindazonáltal néhány további szempont figyelmet érdemel. Amit mindenképpen észben kell tartanunk az az, hogy a legtöbb szabad banktevékenységet védelmező gondolkodó a banking iskola csalóka és inflációt támogató, előző részben részletesen jellemzett érveire alapozta tantételeit. Így, függetlenül a szabad bankrendszer gazdaságra gyakorolt esetleges hatásaitól, az elméleti alap, melyre a legtöbb szabad bankrendszer mellett kiálló gondolkodó alapozta érveit, vagy egészében hibás, vagy legalábbis igencsak megkérdőjelezhető. Következésképpen, ez időszak során a free-banking iskola igen kevés doktrinális értékű eredményt tud felmutatni. Az egyik ilyen, az a helyes felismerés lehetne, hogy gazdasági értelemben a letétek és támogatás nélküli banki váltók ugyanolyan szerepet játszanak. Egy másik, mely érdeklődésre tarthat számot, Sir Henry Parnelltől származik 1827-ből. Szerinte a bankok között jóváírt elszámolásoknak köszönhetően egy szabad bankrendszer természetes határokat szabna a bankjegykibocsátásra. Ez a skót bankmodell alapján Parnell szerint bárhol kialakulna, ahol a bankok szabadon konkurálnának a bankjegyek kibocsátásában. Parnell amellett érvelt, hogy a bankok egy teljesen szabad rendszeren belül képtelenek volnának a végletekig bővíteni papírpénzalapjukat anélkül, hogy arra ösztönöznék versenytársaikat, hogy a váltókért cserébe kifizetést követeljenek abbéli félelmük miatt, hogy nem tudnak majd megküzdeni a jóváírt arany kiáramlásával, ami, saját érdekükben szigorú korlátokat szabna a bizalmi eszközök kibocsátásának.599

Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 795 1

Jelen gazdasági és politikai környezetben nem is lehetne időszerűbb vagy fontosabb e könyv elemzése, ami a válság és a reformok okait firtatja, és ami az említett okok jövőbeli, előre megjósolható ismételt felmerülésének elkerülése érdekében a jelenlegi banki és pénzügyi rendszerre alkalmazandó.

Dióhéjban fogalmazva: a jelen írás születésével egy időben a könyvet már 13 különböző nyelvre fordították le, és tíz különböző országban jelentették meg.

Mindenesetre attól függetlenül, hogy a jövőben a pozitív előjelek beigazolódnak-e, vagy erőfeszítéseinket siker koronázza-e vagy sem, a mi egyetemi hallgatókként és gazdasági teoretikusokként vállalt elidegeníthetetlen felelősségünk az, hogy minden erőnket a kutatásra és a tudományos igazság keresésére összpontosítsuk, és így az eljövendő generációkra olyan ismeret- és alapelvgyűjteményt hagyhassunk örökül, amely lehetővé teszi számukra az emberiség és a civilizáció korlátok és gátló körülmények nélküli előrejuttatását.

Jesús Huerta de Soto a Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok művének első spanyol, valamint angol kiadásait követően jelen kötetben, figyelembe véve a 2007-es gazdasági válságot követő folyamatokat, nemcsak Spanyolország, hanem az Európai Pénzügyi és Gazdasági Unió tagjai helyzetét vizsgálja.

Hivatkozás: https://mersz.hu/de-soto-penz-banki-hitel-es-gazdasagi-ciklusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave