MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Huerta de Soto Jesús

Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok


A szabad bankrendszert támogató currency iskolához tartozó gondolkodók álláspontja

Sajnos, annak köszönhetően, hogy a currency iskola gondolkodói képtelenek voltak a letétek és bankjegyek gazdasági hatásainak kiegyenlítésére, továbbá abbéli naivitásuknak köszönhetően, amiért egy központi bank létrehozását javasolták, hogy a részleges tartalékkal működő bankolás visszaélései ellenőrizhetőek legyenek, a fent említett gondolkodók nem látták előre, hogy az általuk felírt „gyógyszer” csak rontani fog az egyébként helyesen diagnosztizált „betegségen”. Csak néhány currency iskolához tartozó gondolkodó értette meg, hogy monetáris stabilitással és fizetőképességgel kapcsolatos céljaik jóval nagyobb kockázatnak volnának kitéve, ha létrehoznának egy központi bankot. Mint kisebb rosszat és a visszaélések lehető legmesszebbmenő megakadályozásának érdekében ezek a gondolkodók a központi bank nélkül működő szabad bankrendszert támogatták. Mindazonáltal a currency iskola legtöbb íróját, akik kiálltak a szabad bankrendszer mellett, nem vezették félre a rendszer kínálta expanziós lehetőségek, és mindig is fenntartották azt, hogy a végső megoldás kizárólag a bizalmi eszközök további kibocsátásának tilalma volna – azaz a valós önkéntes megtakarítások nélküli hitelexpanzió megtiltása. Egy olyan rendszer javaslatánál, amelyben a bankok szabadon bocsáthatnak ki bankjegyeket és letéteket, alapvetően úgy remélték, hogy a bankközi klíringmechanizmusok, az ügyfelek felülvizsgálata, és piaci felügyelete, továbbá a nyilvánosság bizalmát már nem élvező bankok azonnali bukása jóval hatékonyabban szabnának határt a támogatás nélküli bankjegyek és letétek kibocsátásának.604

Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 795 1

Jelen gazdasági és politikai környezetben nem is lehetne időszerűbb vagy fontosabb e könyv elemzése, ami a válság és a reformok okait firtatja, és ami az említett okok jövőbeli, előre megjósolható ismételt felmerülésének elkerülése érdekében a jelenlegi banki és pénzügyi rendszerre alkalmazandó.

Dióhéjban fogalmazva: a jelen írás születésével egy időben a könyvet már 13 különböző nyelvre fordították le, és tíz különböző országban jelentették meg.

Mindenesetre attól függetlenül, hogy a jövőben a pozitív előjelek beigazolódnak-e, vagy erőfeszítéseinket siker koronázza-e vagy sem, a mi egyetemi hallgatókként és gazdasági teoretikusokként vállalt elidegeníthetetlen felelősségünk az, hogy minden erőnket a kutatásra és a tudományos igazság keresésére összpontosítsuk, és így az eljövendő generációkra olyan ismeret- és alapelvgyűjteményt hagyhassunk örökül, amely lehetővé teszi számukra az emberiség és a civilizáció korlátok és gátló körülmények nélküli előrejuttatását.

Jesús Huerta de Soto a Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok művének első spanyol, valamint angol kiadásait követően jelen kötetben, figyelembe véve a 2007-es gazdasági válságot követő folyamatokat, nemcsak Spanyolország, hanem az Európai Pénzügyi és Gazdasági Unió tagjai helyzetét vizsgálja.

Hivatkozás: https://mersz.hu/de-soto-penz-banki-hitel-es-gazdasagi-ciklusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave