MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Huerta de Soto Jesús

Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok


A modern részleges tartalékkal működő bankrendszer kritikai vizsgálata

Az elmúlt húsz évben tanúi lehettünk a régi gazdasági banking iskolához tartozó doktrínák újjáéledésének. Ezeknek a nézeteknek a támogatói kijelentik, hogy a részleges tartalékkal működő szabad bankrendszer nemcsak kevesebb negatív hatással és gazdasági válsággal járna, mint a központi banktevékenység, de előfordulhat, hogy megszünteti ezeket a problémákat. Tekintettel arra, hogy a gondolkodók a régi banking iskola érveinek különböző variációra alapozzák gondolatmenetüket, amik közül némelyik kifinomultabb, mint mások, ezeket a gondolkodókat a következők szerint fogjuk csoportosítani: „neo-banking iskola”-pártiak vagy „modern részleges tartalékú free-banking iskola”-pártiak. Ez az iskola olyan tudósok szokatlan szövetségéből áll,646 akik között megemlíthetjük az osztrák iskola bizonyos tagjait – akik véleményünk szerint elsiklottak Mises és Hayek néhány, a pénzügyi problémákkal kapcsolatos és a tőke és gazdasági ciklusok témájával foglalkozó tanításai felett –,valamint olyan szakembereket, mint White,647 Selgin648és újabban Horwitz.649 Említhetnénk még az Angol szubjektivista iskola tagjait, mint például Dowd;650 és végül a monetarista hátterű gondolkodókat, úgymint Glasner,651 Yeager652 és Timberlake.653 Még Milton Friedman654 – habár őt nem sorolhatjuk az új iskola tagjai közé – is hajlamos volt ehhez az állásponthoz közelíteni, főleg, miután sikertelenül próbálta meggyőzni a központi bank híveit arról, hogy híres pénzügyi szabályát a gyakorlatba kellene átültetni. A modern, részleges tartalékot és szabad banktevékenységet támogató gondolkodók kidolgozták a „monetáris egyensúly” gazdasági elméletét, melyet a monetarista és keynesiánusi elemzés bizonyos pontjaira alapozták,655 és az volt a céljuk, hogy bemutassák, a részleges tartalékú szabad bankrendszer egyszerűen a kereslet mértékéhez igazítaná a bizalmi eszközök létrehozását (bankjegyek és letétek). Ekként érvelnek amellett, hogy a részleges tartalékú szabad banktevékenység nemcsak hogy jobban megőrizné a „monetáris egyensúlyt”, mint bármilyen más alternatív rendszer, de ráadásul hatékonyan igazítaná a pénzellátást a kereslethez.

Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 795 1

Jelen gazdasági és politikai környezetben nem is lehetne időszerűbb vagy fontosabb e könyv elemzése, ami a válság és a reformok okait firtatja, és ami az említett okok jövőbeli, előre megjósolható ismételt felmerülésének elkerülése érdekében a jelenlegi banki és pénzügyi rendszerre alkalmazandó.

Dióhéjban fogalmazva: a jelen írás születésével egy időben a könyvet már 13 különböző nyelvre fordították le, és tíz különböző országban jelentették meg.

Mindenesetre attól függetlenül, hogy a jövőben a pozitív előjelek beigazolódnak-e, vagy erőfeszítéseinket siker koronázza-e vagy sem, a mi egyetemi hallgatókként és gazdasági teoretikusokként vállalt elidegeníthetetlen felelősségünk az, hogy minden erőnket a kutatásra és a tudományos igazság keresésére összpontosítsuk, és így az eljövendő generációkra olyan ismeret- és alapelvgyűjteményt hagyhassunk örökül, amely lehetővé teszi számukra az emberiség és a civilizáció korlátok és gátló körülmények nélküli előrejuttatását.

Jesús Huerta de Soto a Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok művének első spanyol, valamint angol kiadásait követően jelen kötetben, figyelembe véve a 2007-es gazdasági válságot követő folyamatokat, nemcsak Spanyolország, hanem az Európai Pénzügyi és Gazdasági Unió tagjai helyzetét vizsgálja.

Hivatkozás: https://mersz.hu/de-soto-penz-banki-hitel-es-gazdasagi-ciklusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave