MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Huerta de Soto Jesús

Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok


Bankok a 14. századi Firenzében

A 12. század vége és a 13. század kezdete körül Firenze az épp kibontakozóban lévő banki iparág helyszínévé vált, a 14. századra ez a szektor már nagy jelentőségre tett szert. A legfontosabb bankok a következő családok birtokában voltak: az Acciaiuoli, a Bonaccorsi, a Cocchi, az Antellesi, a Corsini, az Uzzano, a Perendoli, a Peruzzis, és a Bardi család. Bizonyítékok támasztják alá, hogy a bankárok már a 14. század kezdetétől csalárd módon használták fel a látra szóló letétösszegek egy részét, nagy mennyiségű, a semmiből létrehozott expanziós hiteleket teremtve.75 Így nem meglepő, hogy a pénzkínálat növekedése (hitelexpanzió formájában) mesterséges gazdasági fellendüléshez vezetett, melyet súlyos és elkerülhetetlen recesszió követett. Ezt a recessziót nemcsak a Neapolitan hercegek masszív pénzkövetelései, hanem Anglia kölcsön-visszafizetési problémái és a firenzei állami kötvények jelentős árcsökkenése együttesen idézték elő. Firenzében az államadósságot új, a firenzei bankok által a semmiből teremtett, spekulatív kölcsönökből fedezték, ezenkívül általános bizalmi válság volt jellemző, ami a fent említett bankok bukását okozta 1341 és 1346 között. Ahogyan az várható volt, ezek a bankcsődök veszteséget jelentettek a letéteseknek, akik hosszú idő elteltével is legfeljebb csak pénzük felét, harmadát vagy ötödét kapták vissza.76 Szerencsére Villani feljegyezte az időszak jellemző gazdasági és pénzügyi történéseit, mely krónikát Carlo M. Cipolla „támasztott fel”. Villani írásai alapján a recessziót borzasztó deflációs hitelpolitika követte – melyre találóan „hitelszűke” vagy mancamento della credenza néven hivatkoztak –, ami tovább rontotta a gazdasági körülményeket és az ipar, a műhelyek és különböző üzletek bukásának sorozatához vezetett. Cipolla mélyrehatóan tanulmányozta ezt a gazdasági recessziós időszakot, és így írja le a gazdasági fellendüléstől a válságig és recesszióig vezető utat: „A ’Napot dicsőítő himnusz’ kora leáldozott, és utat adott a Danse macabre számára.”77 Valójában Cipolla szerint a recesszió addig tartott – köszönhetően a pestisjárvány pusztító következményeinek, ami radikálisan lecsökkentette a népesség számát –, amíg a pénzkészlet és az egy főre jutó hitelek elérték a válság előtti szintet, és megteremtették a következő visszarendeződés alapjait.78

Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 795 1

Jelen gazdasági és politikai környezetben nem is lehetne időszerűbb vagy fontosabb e könyv elemzése, ami a válság és a reformok okait firtatja, és ami az említett okok jövőbeli, előre megjósolható ismételt felmerülésének elkerülése érdekében a jelenlegi banki és pénzügyi rendszerre alkalmazandó.

Dióhéjban fogalmazva: a jelen írás születésével egy időben a könyvet már 13 különböző nyelvre fordították le, és tíz különböző országban jelentették meg.

Mindenesetre attól függetlenül, hogy a jövőben a pozitív előjelek beigazolódnak-e, vagy erőfeszítéseinket siker koronázza-e vagy sem, a mi egyetemi hallgatókként és gazdasági teoretikusokként vállalt elidegeníthetetlen felelősségünk az, hogy minden erőnket a kutatásra és a tudományos igazság keresésére összpontosítsuk, és így az eljövendő generációkra olyan ismeret- és alapelvgyűjteményt hagyhassunk örökül, amely lehetővé teszi számukra az emberiség és a civilizáció korlátok és gátló körülmények nélküli előrejuttatását.

Jesús Huerta de Soto a Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok művének első spanyol, valamint angol kiadásait követően jelen kötetben, figyelembe véve a 2007-es gazdasági válságot követő folyamatokat, nemcsak Spanyolország, hanem az Európai Pénzügyi és Gazdasági Unió tagjai helyzetét vizsgálja.

Hivatkozás: https://mersz.hu/de-soto-penz-banki-hitel-es-gazdasagi-ciklusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave