MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Huerta de Soto Jesús

Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok


A bankok fejlődése Sevillában

Ramon Carande mindenképpen elismerést érdemel az V. Károly uralkodása alatt működő sevillai bankok fejlődéséről készített részletes munkájáért.91 Állítása szerint munkáját nagyban támogatta egy, a sevillai Casa de Contractiónból (azaz kereskedőház) származó nemesfémeknek az elkobzása előtt összeírt bankárokról szóló lista felfedezése 1545-ben. Az elszegényedett kincstár arra késztette V. Károlyt, hogy figyelmen kívül hagyja a legalapvetőbb jogi alapelveket, és onnan szerezzen tőkét, ahonnan csak tud: azaz a sevillai bankárok páncélkamráiból, mondván ezek a bankárok szintén megszegték a szabálytalan pénzügyi letétekre vonatkozó jogi alapelveket és a náluk letétbe helyezett pénzek nagy részét saját ügyleteikre fordították. Az uralkodó politikája, amivel bármilyen letétet elkobozhatott tőlük arra késztette a bankárokat, hogy harmadik személyeknek kölcsönözzék ki a legtöbb letétbe helyezett pénzt. Mivel végső soron semmi garancia nem volt arra, hogy a hatóságok tiszteletben tartják majd a banki tartalékokat – és a bankárok saját tapasztalatai is azt támasztották alá, hogy pénzszűkében az uralkodó nem restelli erőszakkal kisajátítani ezeket a tartalékalapokat „a koronának járó kötelező kölcsönként” – bölcsebbnek látszott a letétbe helyezett pénzeket kölcsön formájában befektetni magánipari és kereskedelmi üzletekbe, így elkerülve a kisajátítást és magasabb haszonra téve szert.

Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 795 1

Jelen gazdasági és politikai környezetben nem is lehetne időszerűbb vagy fontosabb e könyv elemzése, ami a válság és a reformok okait firtatja, és ami az említett okok jövőbeli, előre megjósolható ismételt felmerülésének elkerülése érdekében a jelenlegi banki és pénzügyi rendszerre alkalmazandó.

Dióhéjban fogalmazva: a jelen írás születésével egy időben a könyvet már 13 különböző nyelvre fordították le, és tíz különböző országban jelentették meg.

Mindenesetre attól függetlenül, hogy a jövőben a pozitív előjelek beigazolódnak-e, vagy erőfeszítéseinket siker koronázza-e vagy sem, a mi egyetemi hallgatókként és gazdasági teoretikusokként vállalt elidegeníthetetlen felelősségünk az, hogy minden erőnket a kutatásra és a tudományos igazság keresésére összpontosítsuk, és így az eljövendő generációkra olyan ismeret- és alapelvgyűjteményt hagyhassunk örökül, amely lehetővé teszi számukra az emberiség és a civilizáció korlátok és gátló körülmények nélküli előrejuttatását.

Jesús Huerta de Soto a Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok művének első spanyol, valamint angol kiadásait követően jelen kötetben, figyelembe véve a 2007-es gazdasági válságot követő folyamatokat, nemcsak Spanyolország, hanem az Európai Pénzügyi és Gazdasági Unió tagjai helyzetét vizsgálja.

Hivatkozás: https://mersz.hu/de-soto-penz-banki-hitel-es-gazdasagi-ciklusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave