MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Huerta de Soto Jesús

Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok


Az Amszterdami Bank

Az utolsó próbálkozás egy olyan bank megalapítására, mely a szabálytalan pénzügyi letéteket irányító általános jogelveken alapul, és egy olyan kormányzati ellenőrzési rendszer kiépítésére, amely megfelelően határozza meg és védelmezi a letétesek tulajdonjogait 1609-re datálható, ekkor hozták létre az Amszterdami Városi Bankot. A bank megalapítása egy komoly pénzügyi káosz és a bankárok csalárd (részleges tartalékú) működése által jellemzett időszak után történt azzal a céllal, hogy véget vessen a kaotikus helyzetnek és fenntartsa a rendet a pénzügyi kapcsolatokban. Az Amszterdami Bank 1609. január 31-én kezdte meg működését, Váltóbank néven.123 Az Amszterdami Bank védjegye egészen a megalapításától kezdve, a szabálytalan pénzügyi letéteket irányító univerzális jogi alapelvek iránti elhivatottsága volt. Pontosabban, azon az alapelven hozták létre, hogy a pénzügyi szabálytalan letétszerződésben a letétbank kötelezettségei közt szerepel a tantundem folyamatos elérhetősége a letétes érdekében; azaz a „látra” szóló letétekkel szemben mindig 100%-os tartalékarányt kell fenntartani. Ez a rendelkezés a banktevékenységek törvényességének biztosítását szolgálta, valamint a visszaélések és bankcsődök megakadályozását, amelyek minden országban megjelentek, ahol az állam nemcsak hogy nem foglalkozott a látra szóló letétek pénzösszegeinek illegális eltulajdonításával, hanem épp ellenkezőleg, mindenféle privilégiumot biztosított a bankároknak, hogy azok folytathassák csalárd tevékenységeiket, azért cserébe, hogy ebből az állam is pénzügyi előnyhöz juthasson.

Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 795 1

Jelen gazdasági és politikai környezetben nem is lehetne időszerűbb vagy fontosabb e könyv elemzése, ami a válság és a reformok okait firtatja, és ami az említett okok jövőbeli, előre megjósolható ismételt felmerülésének elkerülése érdekében a jelenlegi banki és pénzügyi rendszerre alkalmazandó.

Dióhéjban fogalmazva: a jelen írás születésével egy időben a könyvet már 13 különböző nyelvre fordították le, és tíz különböző országban jelentették meg.

Mindenesetre attól függetlenül, hogy a jövőben a pozitív előjelek beigazolódnak-e, vagy erőfeszítéseinket siker koronázza-e vagy sem, a mi egyetemi hallgatókként és gazdasági teoretikusokként vállalt elidegeníthetetlen felelősségünk az, hogy minden erőnket a kutatásra és a tudományos igazság keresésére összpontosítsuk, és így az eljövendő generációkra olyan ismeret- és alapelvgyűjteményt hagyhassunk örökül, amely lehetővé teszi számukra az emberiség és a civilizáció korlátok és gátló körülmények nélküli előrejuttatását.

Jesús Huerta de Soto a Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok művének első spanyol, valamint angol kiadásait követően jelen kötetben, figyelembe véve a 2007-es gazdasági válságot követő folyamatokat, nemcsak Spanyolország, hanem az Európai Pénzügyi és Gazdasági Unió tagjai helyzetét vizsgálja.

Hivatkozás: https://mersz.hu/de-soto-penz-banki-hitel-es-gazdasagi-ciklusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave