MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Huerta de Soto Jesús

Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok


A „takarékossági paradoxon”280 elméleti feloldása

Elemzésünk lehetővé teszi számunkra a „takarékossági vagy megtakarítási paradoxon” által felvetett látszólagos dilemma megoldását. Ez az ellentét azon az elgondoláson alapul, miszerint az egyének megtakarítása pozitív abban az értelemben, hogy így kiegészíthetik jövedelmüket, társadalmi szinten azonban a fogyasztási javak iránti összkereslet csökkenése végső soron negatív hatást gyakorol a befektetésre és a termelésre.281 Ezt cáfolandó rámutattunk arra, hogy az ezen értelmezést alátámasztó, az alulfogyasztás ősi mítoszán alapuló elméleti érvelés téves. Valójában még annak feltételezése mellett is, hogy pénzben kifejezve a bruttó nemzeti kibocsátás változatlan marad, igazoltuk, hogy a társadalom a reáljövedelmek emelkedésével miként növekszik és fejlődik még akkor is, amikor a fogyasztási javak iránti pénzbeli kereslet csökken. Szemléltettük azt is, hogy állami beavatkozás és a pénzellátás növelésének hiányában, egy a vállalkozók profitkeresése által irányított végtelenül hatalmas piaci erő a termelési szerkezet megnyújtását és egyre növekvő összetettségét eredményezi. Összefoglalva, a fogyasztási javak iránti keresletnek a megtakarítás növekedése okozta kezdeti viszonylagos csökkenése ellenére a gazdasági rendszer termelékenysége fokozódik, akárcsak a fogyasztási javak és szolgáltatások végső termelése, valamint a reáljövedelmek.282

Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 795 1

Jelen gazdasági és politikai környezetben nem is lehetne időszerűbb vagy fontosabb e könyv elemzése, ami a válság és a reformok okait firtatja, és ami az említett okok jövőbeli, előre megjósolható ismételt felmerülésének elkerülése érdekében a jelenlegi banki és pénzügyi rendszerre alkalmazandó.

Dióhéjban fogalmazva: a jelen írás születésével egy időben a könyvet már 13 különböző nyelvre fordították le, és tíz különböző országban jelentették meg.

Mindenesetre attól függetlenül, hogy a jövőben a pozitív előjelek beigazolódnak-e, vagy erőfeszítéseinket siker koronázza-e vagy sem, a mi egyetemi hallgatókként és gazdasági teoretikusokként vállalt elidegeníthetetlen felelősségünk az, hogy minden erőnket a kutatásra és a tudományos igazság keresésére összpontosítsuk, és így az eljövendő generációkra olyan ismeret- és alapelvgyűjteményt hagyhassunk örökül, amely lehetővé teszi számukra az emberiség és a civilizáció korlátok és gátló körülmények nélküli előrejuttatását.

Jesús Huerta de Soto a Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok művének első spanyol, valamint angol kiadásait követően jelen kötetben, figyelembe véve a 2007-es gazdasági válságot követő folyamatokat, nemcsak Spanyolország, hanem az Európai Pénzügyi és Gazdasági Unió tagjai helyzetét vizsgálja.

Hivatkozás: https://mersz.hu/de-soto-penz-banki-hitel-es-gazdasagi-ciklusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave