MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Inotai András, Juhász Ottó

Kína és a válság


Kína nyersanyagéhsége segítheti Ausztráliát a válságban

Az ausztrál szövetségi Államkincstár november 5-én a májusi 2,75%-ról 2%-ra csökkentette az ország 2008–2009-re várható növekedési prognózisát, és háromnegyedével visszavette a mintegy 14 milliárd (USA) dollárnyira becsült költségvetési többletet is, utóbbit részben még az előző hónapban Rudd által bejelentett, kb. 7 milliárd dolláros keresletösztönző csomag miatt. November 10-én a központi bank már csak 1,5%-os növekedési ütemet valószínűsített. Nyilván mindezek hatására a Fortescue Metals és a Rio Tinto bejelentette, hogy a nyugat-ausztráliai, csaknem spanyolországnyi területen fekvő Pilbara régióbeli vasérckitermelésüket 10%-kal csökkentik a kínai ipari termelés lassulása miatt. Ennek ellenére, Graeme Rowley, a Fortescue egyik első embere szerint Kína vas- és acéligénye, hogy folytassa új városok építésének „forradalmát”, azt jelenti, hogy „Ausztrália továbbra is Kína jövőjének konstruktív és nagyon pozitív része marad”.525 Nyilván nem függetlenül a kínai piac hatalmas felvevőképességétől, a lelassult kínai növekedési ütem ellenére is Ausztrália volt az egyetlen olyan G20-as ország, melynek áruexportja 2009 januárjában az előző év azonos időszakához képest nem csökkent.526

Kína és a válság

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 770 8

A mű szerves folytatása a 2009-ben, ugyancsak az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelent, A változó Kína kötetnek. A korábbi kutatásokra alapozva egyrészt Kína belső politikai, gazdasági és társadalmi fejlődésének válságállóságát, illetve a válság első szakaszára adott kínai válaszokat vizsgálja. Másrészt a kötet kiemelt figyelmet szentel Kína nemzetközi kapcsolatainak a legfontosabb kétoldalú viszonylatokban, valamint az ország növekvő jelentőségének a multilaterális együttműködésben, amit a globális pénzügyi és gazdasági válság egyértelműen felértékelt. Valamennyi tanulmány kiemelten kezeli a válság első szakaszának hatását Kína belső és nemzetközi stratégiájának, valamint szerepvállalásának alakulására, ami alapvetően befolyásolja vagy akár meg is határozza a következő évtizedek világpolitikai és világgazdasági fejlődésének irányát.

Hivatkozás: https://mersz.hu/inotai-juhasz-kina-es-a-valsag//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave