MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Inotai András, Juhász Ottó

Kína és a válság


Közös érdekek és érdekellentétek a nagypolitikában

Az elmúlt években Kína és Oroszország együttes fellépése számos ponton jelentett a fejlett nyugati világnak kihívást. Nemcsak a demonstratív közös (2005-ös és 2007-es) katonai akciókról van szó, hanem például a nemzetközi szervezetekben való közös állásfoglalásokról is, többek között az ENSZ-ben egyeztetett álláspontról Koszovó függetlensége vagy az Iránnal szembeni szankciók kapcsán. Peking Moszkvának számos további, az utóbbi számára kiemelten fontos nemzetközi szintű és regionális kérdésben támogatója, mint például a csecsenkérdés, Irak, a NATO-bővítés vagy a közel-keleti békefolyamat. Moszkva ugyanakkor Kína mellett áll az egy-Kína megközelítésben, vagy a koreai békefolyamat kínai közvetítésének ügyében. Egyként szószólói a nemzeti szuverenitásnak, és ellenzik külső államok és nemzetek feletti szervezetek – szerintük csak címkéjükben – humanitárius beavatkozásait. Kiállnak egymás mellett akkor is, amikor az emberi jogok kérdésében vagy a rezsimek autoriter jellege miatt hibáztatják őket nyugati hatalmak. S nem utolsósorban mindketten megkérdőjelezik a jelenlegi egypólusú világképet, és a „nemzetközi kapcsolatok demokratizálása”, továbbá egyfajta többpólusú nemzetközi rend mellett szállnak síkra.368

Kína és a válság

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 770 8

A mű szerves folytatása a 2009-ben, ugyancsak az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelent, A változó Kína kötetnek. A korábbi kutatásokra alapozva egyrészt Kína belső politikai, gazdasági és társadalmi fejlődésének válságállóságát, illetve a válság első szakaszára adott kínai válaszokat vizsgálja. Másrészt a kötet kiemelt figyelmet szentel Kína nemzetközi kapcsolatainak a legfontosabb kétoldalú viszonylatokban, valamint az ország növekvő jelentőségének a multilaterális együttműködésben, amit a globális pénzügyi és gazdasági válság egyértelműen felértékelt. Valamennyi tanulmány kiemelten kezeli a válság első szakaszának hatását Kína belső és nemzetközi stratégiájának, valamint szerepvállalásának alakulására, ami alapvetően befolyásolja vagy akár meg is határozza a következő évtizedek világpolitikai és világgazdasági fejlődésének irányát.

Hivatkozás: https://mersz.hu/inotai-juhasz-kina-es-a-valsag//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave