MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Galbács Péter

Aktív szabályozás vagy gazdaságpolitikai nihilizmus?

Az újklasszikus makroökonómia gazdaságelmélete - egy kritikai elemzés


Alapvonalak

Leghasznosabb, ha a kifejtést (általános ismertsége ellenére vagy inkább éppen emiatt) a Phillips-görbe doktrínával kezdjük, hiszen ez az analitikai eszköz volt az, amelynek segítségével a monetarizmus friedmani124 (ortodox) és lucasi ága tételeit szemléltetni igyekezte. A Phillips-görbe eredeti koncepciója, bár tanulságos, jelen pillanatban kívül helyezkedik figyelmünkön: a vonatkozó újklasszikus tanok áttekintéséhez szükségtelen számot vetni a lelkes új-zélandi statisztikus gondolataival és alkalmazott módszertani eljárásaival – egy elmélettörténeti barangolás esetén persze nem volna haszontalan Phillips állításainak tüzetes vizsgálata, hiszen a Keynest követő neoklasszikus fellángolás (vagyis a monetarista ellenforradalom) jórészt Phillips gondolatain keresztül intézett támadást Keynes rendszere ellen; a munkanélküliség és az infláció (illetve a bérek növekedése) közti stabil kapcsolat azonban még Phillips számára sem volt egyértelmű (vö. Phillips 1958: 286–289), Keynes pedig legfeljebb tendenciáról beszélt (vö. Keynes 1965: 321–327; Hansen 1965: 213–218) – bár kétségtelen, hogy e tendenciát Keynes erős hajlamnak tételezte, amelyet Phillips egyszerű módszertana megfelelően ki is domborított. A koncepció egyszerű volt: minél magasabb szinten határozódik meg a hatékony kereslet (részben az anticiklikus kormányzati gazdaságpolitika közreműködése révén), annál magasabb lesz az infláció ebből következő szintje. [→ infláció és munkanélküliség]

Aktív szabályozás vagy gazdaságpolitikai nihilizmus?

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 851 4

Ez a könyv egy igazságkereső mű. Elolvasását javasolom mindazoknak, akik a közgazdaságtan versengő elméleteinek felszínes ismerete alapján arra a következtetésre jutottak, hogy e tudományterületen relatív minden állítás. E könyv nemcsak elmélyítheti tudásukat, de kiváló módszertanú, logikusan érvelő kritikai elemzéssel rávilágít arra is, hogy melyik irányzat milyen módon és mértékben segítette megismerni - vagy éppen félreismerni - a makrogazdaság működését, s ezáltal hogyan járult hozzá a monetáris és a fiskális politika megalapozásához, illetve lehetett okozója téves gazdaságpolitikai döntéseknek. A könyv olykor „csak” fontos kérdések megfogalmazásáig jut el, megadva a továbbgondolás esélyét az igazság kereséséhez csatlakozó, elmélyült olvasójának.

Dr. Pulay Gyula,

az Állami Számvevőszék Kutató Intézetének főigazgatója,

a Károli Gáspár Református Egyetem tanszékvezető egyetemi docense

Hivatkozás: https://mersz.hu/galbacs-aktiv-szabalyozas-vagy-gazdasagpolitikai-nihilizmus//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave