MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Galbács Péter

Aktív szabályozás vagy gazdaságpolitikai nihilizmus?

Az újklasszikus makroökonómia gazdaságelmélete - egy kritikai elemzés


Összefüggések a munkanélküliség természetes rátájával

Mit is tudtunk meg mostanra? A Phillips-görbe koncepciója a monetarista ellenforradalom során átalakult, az infláció és a munkanélküliség szintje közötti (a keynesianizmus által feltételezett) stabil átváltási viszony helyére egy másik, következetes trade-off, a munkanélküliség és az infláció ütemének változása közötti kapcsolat lépett138 (miközben az abszolút árszínvonal már elveszítette jelentőségét139). Mivel csak a meglepetés, a nem várt impulzusok számítanak, s mivel a várakozások idővel kiigazításra kerülnek (vagyis hosszú távon nem lehet arra számítani, hogy a piaci szereplők ne ismernék fel a tényleges árfolyamatokat), a munkanélküliségre gyakorolt kedvező hatás csakis időleges lehet. El kell tehát különíteni egy rövid, illetve egy hosszú távú Phillips-görbét, ahol az előbbi (negatív lejtésű görbe) az ideiglenes elmozdulások pályáját írja le, míg az utóbbi a munkanélküliség természetes rátáját jelezve megszabja az ingadozások centrumát. A hosszú távú Phillips-görbe tehát leginkább vertikális helyzetű egyenes, de meredeksége legalábbis lényegesen nagyobb, mint az átmeneti átváltást biztosító rövid távú görbé(k)nek. Azt is beláthattuk azonban, hogy e kapcsolat politikai kihasználhatósága számos, az árrendszer viselkedésére, illetve a gazdasági szereplők közelebbről meg nem magyarázott információs különbségeire vonatkozó feltételezésektől egyaránt függ. A politikai kihasználhatóság kérdése természetesen további problémákat is felvet, hiszen vitatható, hogy a közönség újabb és újabb megtévesztése milyen strukturális hatásokat gyakorol a gazdaság egészére nézve – ezzel a problémakörrel a monetáris politika tárgyalása során fogunk bővebben foglalkozni.

Aktív szabályozás vagy gazdaságpolitikai nihilizmus?

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 851 4

Ez a könyv egy igazságkereső mű. Elolvasását javasolom mindazoknak, akik a közgazdaságtan versengő elméleteinek felszínes ismerete alapján arra a következtetésre jutottak, hogy e tudományterületen relatív minden állítás. E könyv nemcsak elmélyítheti tudásukat, de kiváló módszertanú, logikusan érvelő kritikai elemzéssel rávilágít arra is, hogy melyik irányzat milyen módon és mértékben segítette megismerni - vagy éppen félreismerni - a makrogazdaság működését, s ezáltal hogyan járult hozzá a monetáris és a fiskális politika megalapozásához, illetve lehetett okozója téves gazdaságpolitikai döntéseknek. A könyv olykor „csak” fontos kérdések megfogalmazásáig jut el, megadva a továbbgondolás esélyét az igazság kereséséhez csatlakozó, elmélyült olvasójának.

Dr. Pulay Gyula,

az Állami Számvevőszék Kutató Intézetének főigazgatója,

a Károli Gáspár Református Egyetem tanszékvezető egyetemi docense

Hivatkozás: https://mersz.hu/galbacs-aktiv-szabalyozas-vagy-gazdasagpolitikai-nihilizmus//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave