Keller Kevin Lane, Kotler Philip

Marketingmenedzsment


Üzleti kapcsolatok: kockázatok és opportunizmus

Kutatók megállapították, hogy a vevő–eladó kapcsolat kialakításában feszültség jön létre a védekezés (elvárt megoldások biztosítása) és az alkalmazkodás (a váratlan eseményekhez igazodó rugalmasság megengedése) között. A vertikális koordináció elősegítheti a vevő–eladó kötelékek szorosabbra fűzését, ugyanakkor növelheti a vevő és az eladó különleges befektetési kockázatát is. Különleges befektetés alatt itt az adott vállalatra és az értékláncbeli partnerre szabott kiadásokat értjük (vállalatspecifikus képzésbe, berendezésekbe, valamint üzemi műveletekbe vagy rendszerekbe történő beruházás).464 Ezek segítenek a cégeknek profitjuk növelésében és pozicionálásuk megvalósításában.465 A Xerox beszállítóival szorosan együttműködve olyan testre szabott folyamatokat és részegységeket dolgozott ki, amelyek a fénymásoló gépek előállítási költségét 30–40 százalékkal csökkentették. A szállítók cserébe értékesítési és mennyiségi garanciát kaptak, jobban megismerték vevőik igényeit, és megszilárdították pozíciójukat arra, hogy a jövőben is a Xerox beszállítói maradhassanak.466

Marketingmenedzsment

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 778 4

A szerzők célja az volt, hogy a lehető legátfogóbb, legaktuálisabb és legpraktikusabb marketingszakkönyv szülessen meg. Törölték az idejétmúlt elemeket, s a legfrissebb példákkal és esetekkel aktualizálták a klasszikus művet.

Az új kiadásban található főbb változások

Minden fejezet elején vadonatúj illusztrációk adnak bevezetést. Aktuális márkákat vagy vállalatokat mutatnak be, emellett csoportos vitaindítóként is használhatók. Az egyes témaköröket teljesen új cégbemutató szakaszok színesítik. Ezek valódi vállalatok példáin keresztül szemléltetik a fejezetben tárgyalt fogalmakat. Termékeket, szolgáltatásokat és piacokat mutatnak be, gyakran reklámokkal vagy termékfotókkal is kiegészítve.

A fejezetek végén Kiváló marketingmunka címmel két-két mini-esettanulmány található, amely vezető szervezetek innovatív és leleményes marketingmegoldásait mutatja be. Mindegyik esethez a tantermi vitát és az elemzést előmozdító kérdések is kapcsolódnak.

Az új kiadás részletesen foglalkozik a gazdasági, a természeti és a technológiai környezet utóbbi években végbement drámai változásaival, különösen kihangsúlyozva a gazdasági válság idején alkalmazható marketingtechnikákat, a fenntarthatóság és a zöld marketing megjelenését, valamint az infokommunikáció egyre gyorsuló fejlődését.

A személyes kommunikációról szóló fejezetet jelentősen frissítették, figyelembe véve a közösségi médiumok és a kommunikációs környezet változásait.

Az új kiadás magyarországi megjelenését alapos szaklektori munka előzte meg. A kiadó ezúton mond köszönetet Bauer Andrásnak, Fojtik Jánosnak, Hofmeister-Tóth Ágnesnek, Horváth Dórának, Józsa Lászlónak, Rekettye Gábornak, Simon Juditnak és Veres Zoltánnak, akik ebben a nagyívű munkában részt vettek, és biztosították az adaptáció szakmai színvonalát.

Hivatkozás: https://mersz.hu/kotler-keller-marketingmenedzsment//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave