Erdős Mihály, Mérő Katalin

Pénzügyi közvetítő intézmények

Bankok és intézményi befektetők


Nem állami nyugdíjtervek: nyugdíjpénztárak

A szerződéskötést, csatlakozást vagy belépést megelőzően az ügyfélnek, tagnak minden olyan információt ismernie kell, amely segíti a döntéshozatalban. DB-tervek esetében, ahol a csatlakozás sokszor nem szabad akaratból történik egy konkrét nyugdíjtervhez, hanem a foglalkoztatottsági helyzetből adódik, értelemszerűen másfajta információk szükségesek, mint a DC-terveknél. Ilyen lehet leginkább a választható befektetési lehetőségek megismerése, a várható nyugdíjszolgáltatás nyújtásának időzítése, valamint annak várható mértéke, ami alapján az egyén dönthet további nyugdíjcélú megtakarítások szükségességéről. DC-tervek esetében, még a kötelezőknél is, az egy adott szervezethez történő csatlakozás tárgyában kell döntést hozni. Mindkét esetben az egyénre vonatkozó jogokról és kötelezettségekről kell információkkal rendelkezni, csak ennek értelemszerűen más a tartalma, hiszen a DB esetében a szponzor viseli a befektetési és hosszú életből fakadó kockázatokat, míg a DC esetében az egyén.127 Az információk során nemcsak az adott nyugdíjtervre vonatkozókat, hanem a versenytársakét (DC-típusnál) is ismerni kell a megfelelő döntéshez. Az információk forrása lehet:

Pénzügyi közvetítő intézmények

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 835 4

Kezdetben vala a „banküzemtan" - és benne a „passzív" és „aktív" műveletek. Később kialakult a pénzügyi közvetítés közgazdaságtana, miközben a magyar tankönyvírásban maradt a jól bevált „banküzemtan". Itt most valami egészen rendkívüli született: egy könyv, ami végre arról szól, hogy a pénzügyi közvetítés lényege az eszköztranszformáció különböző intézményi formákban, de hasonló működési, kockázati és szabályozási jellemzőkkel. Mindez némi válság- és gazdaságtörténettel, esettanulmányokkal, jogi elemzésekkel fűszerezve. Feltétlenül ráírandó: Nemcsak egyetemistáknak, és még csak nem is bankároknak! Hanem mindenkinek, aki meg akarja érteni a pénzügyi közvetítő rendszert.

Király Júlia alelnök, Magyar Nemzeti Bank

A bankok neve manapság nem cseng jól. Sokan hozzájuk kötik a pénzügyi válságot - és minden rosszat, ami belőle következett. Ahhoz, hogy a pénzügyi közvetítő rendszer hibáit megértsük, a kockázatokat pedig megfelelően értékeljük, naprakész ismereteket biztosítottak a szerzők. Bízom benne, hogy ez a könyv minél több olvasót segít a bankok, biztosítók, nyugdíjpénztárak, fedezeti alapok működésének tárgyszerű, ugyanakkor praktikus megismerésében, a köztük lévő hasonlóságok és azonosságok megértésében.

Borza Gábor pénzügyi vezérigazgató-helyettes, ING Biztosító Zrt. és ING Pénztárszolgáltató Zrt.

A szerzők tollából fontos és hiánypótló tankönyv született, amely meggyőződésem szerint a színvonalas hazai pénzügyi oktatás megkerülhetetlen részévé válik.

Sándorné Kriszt Éva rektor, Budapesti Gazdasági Főiskola

Hivatkozás: https://mersz.hu/erdos-mero-penzugyi-kozvetito-intezmenyek//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave