Erdős Mihály, Mérő Katalin

Pénzügyi közvetítő intézmények

Bankok és intézményi befektetők


A keletkeztető és szétosztó (originate-to-distribute) bankmodell

A kockázatokkal kereskedő bank és a nem banki pénzügyi közvetítők, valamint a piacok felé összeköttetést létesítő banki tevékenységtől már nem áll távol a fő tevékenységként hiteleket keletkeztető, azokat értékpapírosító és a piacon eladó (originate-to-distribute) bank modellje. Ebben a modellben az értékpapírosítás már nem kiegészítő tevékenység, hanem ez a bank üzleti modelljének az alapja. Az originate-to-distribute modell lényege, hogy itt a hitelnyújtás eleve azzal a céllal történik, hogy annak kockázatát a bank majd értékpapírosítás segítségével részben vagy egészben áthárítsa a tőkepiaci befektetőkre, azok között „ossza szét”.21 Ebben az értelemben az originate-to-distribute modell az Allen és Gale által leírt paradigmaváltással összhangban álló bankmodellnek tekinthető. Ezt a modellt is a bankok és a piacok közötti komplementaritás jellemzi, megváltozik azonban annak jellege. Nincs már szükség arra, hogy a bank kötvénykibocsátással gyűjtse össze a tőkepiaci szereplők forrásait, hiszen az értékpapírosított hitelek jellemzően kikerülnek a bank mérlegéből, azokat a befektetők közvetlenül, a bankok közbeiktatása nélkül finanszírozhatják. A komplementaritás így nem a bankok mérlegének forrásoldalán (betétgyűjtés helyett kötvénykibocsátás), hanem annak eszközoldalán (a hitelek értékpapírosítással kikerülnek a banki eszközök közül) jelenik meg.

Pénzügyi közvetítő intézmények

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 835 4

Kezdetben vala a „banküzemtan" - és benne a „passzív" és „aktív" műveletek. Később kialakult a pénzügyi közvetítés közgazdaságtana, miközben a magyar tankönyvírásban maradt a jól bevált „banküzemtan". Itt most valami egészen rendkívüli született: egy könyv, ami végre arról szól, hogy a pénzügyi közvetítés lényege az eszköztranszformáció különböző intézményi formákban, de hasonló működési, kockázati és szabályozási jellemzőkkel. Mindez némi válság- és gazdaságtörténettel, esettanulmányokkal, jogi elemzésekkel fűszerezve. Feltétlenül ráírandó: Nemcsak egyetemistáknak, és még csak nem is bankároknak! Hanem mindenkinek, aki meg akarja érteni a pénzügyi közvetítő rendszert.

Király Júlia alelnök, Magyar Nemzeti Bank

A bankok neve manapság nem cseng jól. Sokan hozzájuk kötik a pénzügyi válságot - és minden rosszat, ami belőle következett. Ahhoz, hogy a pénzügyi közvetítő rendszer hibáit megértsük, a kockázatokat pedig megfelelően értékeljük, naprakész ismereteket biztosítottak a szerzők. Bízom benne, hogy ez a könyv minél több olvasót segít a bankok, biztosítók, nyugdíjpénztárak, fedezeti alapok működésének tárgyszerű, ugyanakkor praktikus megismerésében, a köztük lévő hasonlóságok és azonosságok megértésében.

Borza Gábor pénzügyi vezérigazgató-helyettes, ING Biztosító Zrt. és ING Pénztárszolgáltató Zrt.

A szerzők tollából fontos és hiánypótló tankönyv született, amely meggyőződésem szerint a színvonalas hazai pénzügyi oktatás megkerülhetetlen részévé válik.

Sándorné Kriszt Éva rektor, Budapesti Gazdasági Főiskola

Hivatkozás: https://mersz.hu/erdos-mero-penzugyi-kozvetito-intezmenyek//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave