Erdős Mihály, Mérő Katalin

Pénzügyi közvetítő intézmények

Bankok és intézményi befektetők


Intézményi befektetők sajátosságai

Az intézményi befektetők nagy vagyonokat kezelő társaságok, olyan intézmények, amelyek alapvetően más intézmények, illetve a legnagyobb mértékben magánszemélyek vagyonát, megtakarítását fektetik be. (Természetesen ebbe a fogalomba az is beletartozik, hogy az intézményi befektetők saját eszközeiket is befektetik, saját kockázatukra.) Az intézményi befektetők tehát összegyűjtik sok kis befektető pénzét, és adott esetben más intézmények szabad pénzeszközeit is kezelik oly módon, hogy a befektetők előre meghatározott, az érintettek számára publikus befektetési stratégia szerint fektetik be a rendelkezésükre bocsátott eszközöket, illetve elérhetővé teszik a potenciális ügyfelek részére, ami alapján azok el tudják dönteni, hogy csatlakoznak-e vagy sem. Az intézményi befektetők köre rendkívül széles, az üzleti biztosítók (alapvetően az életbiztosítók), a befektetési alapok és alapkezelők (ideértve a fedezeti alapokat, a nemzeti vagyonalapokat és a közhasznú alapokat), valamint a nem állami nyugdíjtervek (nyugdíjalapok: DB és DC típusúak) tartoznak ide.67

Pénzügyi közvetítő intézmények

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 835 4

Kezdetben vala a „banküzemtan" - és benne a „passzív" és „aktív" műveletek. Később kialakult a pénzügyi közvetítés közgazdaságtana, miközben a magyar tankönyvírásban maradt a jól bevált „banküzemtan". Itt most valami egészen rendkívüli született: egy könyv, ami végre arról szól, hogy a pénzügyi közvetítés lényege az eszköztranszformáció különböző intézményi formákban, de hasonló működési, kockázati és szabályozási jellemzőkkel. Mindez némi válság- és gazdaságtörténettel, esettanulmányokkal, jogi elemzésekkel fűszerezve. Feltétlenül ráírandó: Nemcsak egyetemistáknak, és még csak nem is bankároknak! Hanem mindenkinek, aki meg akarja érteni a pénzügyi közvetítő rendszert.

Király Júlia alelnök, Magyar Nemzeti Bank

A bankok neve manapság nem cseng jól. Sokan hozzájuk kötik a pénzügyi válságot - és minden rosszat, ami belőle következett. Ahhoz, hogy a pénzügyi közvetítő rendszer hibáit megértsük, a kockázatokat pedig megfelelően értékeljük, naprakész ismereteket biztosítottak a szerzők. Bízom benne, hogy ez a könyv minél több olvasót segít a bankok, biztosítók, nyugdíjpénztárak, fedezeti alapok működésének tárgyszerű, ugyanakkor praktikus megismerésében, a köztük lévő hasonlóságok és azonosságok megértésében.

Borza Gábor pénzügyi vezérigazgató-helyettes, ING Biztosító Zrt. és ING Pénztárszolgáltató Zrt.

A szerzők tollából fontos és hiánypótló tankönyv született, amely meggyőződésem szerint a színvonalas hazai pénzügyi oktatás megkerülhetetlen részévé válik.

Sándorné Kriszt Éva rektor, Budapesti Gazdasági Főiskola

Hivatkozás: https://mersz.hu/erdos-mero-penzugyi-kozvetito-intezmenyek//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave