MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Nemeslaki András

Vállalati internetstratégia


Az eszközök internete

Az eszközök internete, vagy ahogy az IBM hívja, a tárgyak webes hálózata (web of things) technikailag egyedi módon címezhető, szabványos kommunikációs protokollal összekapcsolt tárgyak globális hálózatát jelenti. Már napjainkban is egyébként rendkívül különböző jellegű eszközök kapcsolódnak ily módon a világhálóra, háztartási gépek, járművek és számtalan ipari berendezés. A mikroelektronika segítségével elért beágyazódás eszközeinkbe számos új alkalmazás elterjedését fogja lehetővé tenni, amelyekben az RFID- (Radio Frequency Identification) technológia kulcsszerepet játszik. A mikrochipes technológia fogyasztói termékekbe való beépülésével a készletgazdálkodás, a termékazonosítás, a nyomonkövetés, de a termékcsaládokra vonatkozó fogyasztói viselkedés is megfigyelhető, hiszen a vásárló kosarában lévő tárgyak mozgásából láthatjuk, milyen útvonalat jár be a sorok között (Loebbecke, 2004). Ilyen technológiák épülnek be útleveleinkbe, ruházatunkba, sőt akár háziállataink bőre alá is. A koncepció fejlődésével feltételezhetjük, hogy szinte akármilyen egyedi címmel ellátott tárgy elérhető lesz akárhol, akárhonnan és akármikor. Ráadásul egymással is kommunikációba léphetnek (pl. bluetoothos telefonjaink), azonosíthatják egymást, és akár előre programozott, de akár nem determinisztikus módon egymással adatokat tudnak cserélni.

Vállalati internetstratégia

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 05 9837 8

A termelési tényezők fogalomköre egyre bővült a közgazdaságtan fejlődése során. Először csak a földet, majd a munkát és a tőkét, a 20. század végétől pedig már az információt is közéjük sorolták. Nemeslaki András könyve meggyőzően bizonyítja, hogy ma már az internet is kulcsfontosságú erőforrás, termelési tényező a gazdaság szereplői számára. Felhívja a figyelmünket arra is, hogy a társadalom egyre inkább aszerint is rétegződik, hogy tagjai miként tudják céljaik szolgálatába állítani az internetet, és hogy az internet használatának képessége már nem csupán életkor szerint alakítja a jövedelmi és szociális pozíciókat.

Török Ádám, az MTA rendes tagja, egyetemi tanár

A szerző bemutatja azokat az ismereteket, amelyek a technikai rendszerektől a társadalmi rendszerekig, illetve a valós világoktól a virtuális világokig alapvetővé váltak. Mindezek tárgyalása során példák és minták jól elhelyezett kifejtésével vezeti be az olvasót ezen új ismeretek világába.

Szintay István, egyetemi tanár, Miskolci Egyetem

Az infokommunikációs technológiák a közigazgatás több területén is komoly innovációs erőforrást jelentenek. A könyv témakörei így nemcsak az üzleti stratégiai gondolkodásban, hanem a közszolgálat területén dolgozó vezetők számára is nélkülözhetetlenek. Kis Norbert, egyetemi docens, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem megalapításáért felelős miniszteri biztos, a felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Hivatkozás: https://mersz.hu/nemeslaki-vallalati-internetstrategia//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave