Rekettye Gábor, Hetesi Erzsébet

Kínálatmenedzsment


A kereskedelem kínálatánaK árazása

A kereskedelmi vállalatok alapvető árpolitikai döntése annak a meghatározása, hogy az ár és minőség relációjában hová pozicionálják magukat. A döntés elválaszthatatlan a cégek termék-, illetve választékpolitikájától. A kereskedelmi vállalatok ez irányú döntése annyival összetettebb, mint a termelőké, hogy nemcsak a forgalmazott áruk minőségi pozíciójáról van szó, hanem a kereskedők által nyújtott szolgáltatások minőségéről, értéknövelő hatásáról is. Az alacsony árszinten dolgozó diszkontboltok jellemzően alacsonyabb árú és minőségű termékeket forgalmaznak (de nem kizárólag olyanokat), és a hozzáadott szolgáltatások körét és színvonalát is minimálisra csökkentik. A dolog persze fordítva is igaz: a magas árszinttel dolgozó kereskedők jellemzően magasabb minőségű és árú termékeket forgalmaznak, és a vevők ezeknél a vállalatoknál a hozzáadott szolgáltatások szélesebb körére és magasabb minőségére számíthatnak (14.1. ábra).

Kínálatmenedzsment

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 059 880 4

A 21. század globalizált gazdaságát mindenütt, így Magyarországon is a piacon lévő vállalatok éles versenye jellemzi. Így van ez nálunk, az autóiparban is. A vállalatok elsősorban kínálatukkal versenyeznek egymással. A neves szerzők által megírt Kínálatmenedzsment című könyv gyakorlati szempontból is helyesen fókuszál a kínált termékek minőségére, a kapcsolódó szolgáltatásokra, az árakra és a termékek, illetve a kínálattevők imázsára. A könyv áttekinti a kínálat menedzselésének minden részletét - úgy, olyan stílusban, hogy az a gyakorlatban dolgozók számára is érthető, érdekes és tanulságos olvasmány lehet. Úgy gondolom, hogy ezt a könyvet nemcsak a marketing és az értékesítés területén dolgozóknak, hanem a vállalati menedzserek széles körének, még a termékfejlesztésben dolgozó fejlesztőmérnököknek és formatervezőknek is nyugodt szívvel ajánlhatom.

Eppel János

a Porsche Hungaria Kft. ügyvezető igazgatója

Rekettye Gábor ugyanennél a kiadónál megjelent két korábbi sikeres műve - az Értékteremtés a marketingben, illetve Az ár a marketingben - külön tárgyalja a termékeknek és az áraknak a marketingben betöltött szerepét. A Hetesi Erzsébettel együtt írt Kínálatmenedzsment című könyv hiánypótló mű, mert a termék és az ár mellett a kínálat minden részletét górcső alá veszi, és kialakításának és piacra vitelének folyamatát interdiszciplinárisan kezelve mutatja be azt, hogy mely tényezők - legyenek ezek funkcionálisak, emocionálisak, vagy szimbolikusak - teszik a cégek kínálatát a globalizáció körülményei között is versenyképessé. A valós példákkal illusztrált mű élvezetes és könnyen érthető olvasmány is. Ajánlom a könyvet mindazon szakembereknek és diákoknak, akik már túl vannak az üzleti tudomány és a gyakorlat első megpróbáltatásain, s akik sikeresen szeretnék megoldani az elébük tornyosuló értékesítési problémákat.

Berács József

egyetemi tanár, Budapesti Corvinus Egyetem

Hivatkozás: https://mersz.hu/rekettye-hetesi-kinalatmenedzsment//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave