MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Inotai András, Juhász Ottó (szerk.)

A változó Kína


Tartósan magas növekedési ütem

Az 1981 és 2007 között eltelt huszonhét év kínai társadalmi-gazdasági fejlődésének tényadatait áttekintve és elemezve mindenekelőtt a gazdasági növekedés rendkívül gyors és tartósan magas üteme a szembetűnő. A modern korban nincs még egy olyan ország – nem is beszélve az adott ország különleges méreteiről –, amely három évtized átlagában képes lett volna évi csaknem 10 százalékos hazai össztermék (GDP) növekedést felmutatni. Ez az egyedülállóan magas növekedési ütem egy tudatosan kidolgozott modernizációs stratégia és az ennek végrehajtását elősegítő, központilag irányított gazdaságpolitika eredménye, amely az ország iparosítását és egy exportorientált, nemzetközileg is versenyképes kínai ipar kiépítését tekintette elsőrendű feladatnak. Ezt azonban Kínában – a gazdaság duális szerkezete miatt – csak hihetetlenül nagy élő- és holtmunka-ráfordításokkal, a megtakarítási és a beruházási ráta állandó növelése mellett, s ebből következően az egyéb ágazatok termelése és a lakossági fogyasztás kárára lehetett megvalósítani. Ez a modernizációs fejlődés történetéből jól ismert, ipar által vezérelt extenzív gazdasági növekedés klasszikus modellje, olyan kínai vagy tágabb értelemben kelet-ázsiai sajátosságokkal, mint például a lakosság – a korábbi általános szegénység által is motivált – tradicionálisan magas megtakarítási hajlama, továbbá rendkívüli munkabírása és tűrőképessége. Ez a modell – amelynek működése egy idő után a gazdaság túlfűtöttségének negatív jelenségeivel (csökkenő hatékonyság, az élő- és holtmunka pazarlása, infláció vagy éppen defláció stb.) párosul – az ezredforduló után egyre inkább alkalmazhatatlanná vált és módosításra szorult, amit a reformközgazdászok cikkei és elemzései nyomán 2005-re a kínai gazdasági és politikai vezetők is felismertek. Ekkor kezdtek beszélni „a gazdasági fejlődés módjának az átalakításáról” és „a termelési szerkezet megjavításáról”.13

A változó Kína

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 454 021 2

E kötet a jelentős intellektuális erővel rendelkező magyar modern Kína-kutatás legjavát adja közre a globális válságot közvetlenül megelőző állapotokról. Hiánypótló szerepet tölt be, mivel magyar sinológusoktól az elmúlt években ritkán jelent meg könyv, noha a Kína-problematika a hazai érdeklődő közönség figyelmének középpontjába került.

A Magyar Tudományos Akadémia és a Miniszterelnöki Hivatal kezdeményezésére három éve folynak újra szervezett jelenkori Kína-kutatások hazánkban. Ezek eredményei és résztanulmányai a szakmai közvélemény tájékoztatását szolgáló kötetekben jelentek meg, de nem kerültek kereskedelmi forgalomba.

Jelen kötet célja a szélesebb közvélemény tájékoztatása Kína belső helyzetéről, regionális és globális súlyának növekedéséről, valamint a magyar-kínai kapcsolatok alakulásáról.

Hivatkozás: https://mersz.hu/inotai-juhasz-a-valtozo-kina//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave