MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Inotai András, Juhász Ottó (szerk.)

A változó Kína


A közvetlen tőkebefektetések (FDI) forgalma a főbb partnerekkel48

Kína közvetlen tőkekiviteli állományának a főbb partnerei közötti 2006. évi megoszlási viszonyszámait mutatja a 3. táblázat. A külkereskedelmi adatok ismeretében már nem meglepő, hogy az első számú befektetési terület (56%-os részaránnyal) Hongkong volt. Persze itt valószínűleg csak „statisztikailag” landolt a kínai közvetlen tőkekihelyezések egy része, mert – mint erről a szakértők egybehangzóan vélekednek – Kína Hongkongot részben tranzitterületként használja máshová, sőt sokszor a KNK-ba (vissza)menő tőketranzakcióihoz. (Hasonló bizonytalanságot jelent az is, hogy a meglepően magas, 2006-ra már 27%-ot közelítő latin-amerikai és karib-tengeri részarány mögött mintegy kilenctized részben a Kajmán- és a Brit Virginszigetek álltak…) Az USA-ba, az EU-ba és Oroszországba rendre már csak 1,6, 1,5, illetve 1,2 százaléknyi befektetés jutott, bár itt érdekes fejlemény volt az oroszországi kapcsolat szorosabbá válása: az utolsó négy évben 62 millió dollárról 930 millió dollárra nőtt az ideirányult tőkeállomány. Miközben 2006-ra a kínai tőkekihelyezések összértéke világszinten a korábbi 33 milliárdról 75 milliárd dollárra nőtt, India ugyancsak dinamikusan (a 26-szorosára) növelte kínai eredetű tőkefelvételét, de még így is csak 26 millió dolláros értéket ért el. A Hongkong nélkül számított Délkelet-Ázsia együttvéve is csak 3,6 százaléknyit tudott kihasítani a KNK tőkekihelyezéseiből, vagyis alig többet, mint a Kína által csak az utóbbi évtizedben „felfedezett” Afrika. Egyébként érdekes, hogy a délkelet-ázsiai 3,6 százaléknyinak egyharmad részét Dél-Koreában deponálta a KNK, vagyis több mint négyszer annyit, mint Japánban. Bizonyára a fejlettségbeli és a piaci lehetőségekben meglévő különbségek adják meg erre a magyarázatot. Kína dél-kelet-ázsiai „stratégiájának” – a Japánnal és Indiával való vetélkedésnek – azonban mindenképpen része, hogy Kínának igen dinamikusan nőttek itteni befektetései: a 2003. évi 900 millió dollárról 2006-ra 2,8 milliárd dollárra.49

A változó Kína

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 454 021 2

E kötet a jelentős intellektuális erővel rendelkező magyar modern Kína-kutatás legjavát adja közre a globális válságot közvetlenül megelőző állapotokról. Hiánypótló szerepet tölt be, mivel magyar sinológusoktól az elmúlt években ritkán jelent meg könyv, noha a Kína-problematika a hazai érdeklődő közönség figyelmének középpontjába került.

A Magyar Tudományos Akadémia és a Miniszterelnöki Hivatal kezdeményezésére három éve folynak újra szervezett jelenkori Kína-kutatások hazánkban. Ezek eredményei és résztanulmányai a szakmai közvélemény tájékoztatását szolgáló kötetekben jelentek meg, de nem kerültek kereskedelmi forgalomba.

Jelen kötet célja a szélesebb közvélemény tájékoztatása Kína belső helyzetéről, regionális és globális súlyának növekedéséről, valamint a magyar-kínai kapcsolatok alakulásáról.

Hivatkozás: https://mersz.hu/inotai-juhasz-a-valtozo-kina//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave