Inotai András, Juhász Ottó (szerk.)

A változó Kína


Kapcsolatok az ASEAN-nal – Mianmar „problematikája”

A térségben érvényesülő nagyhatalmi rivalizálás tudatában nem lehet meglepő, ha a KNK és az ASEAN közti kapcsolatok értékelésénél abból indulunk ki, hogy a katonai és politikai erejét fokozatosan a gazdaságival is kiegészítő Kína egyáltalán nem nézte tétlenül régi riválisának, Japánnak az ASEAN-nal kapcsolatos törekvéseit. Mintegy ezzel szoros összefüggésben előre is haladtak például a két fél közötti szabadkereskedelmi (és tőkeforgalmi) megállapodások is. Az utolsó, 2007 novemberében Szingapúrban megtartott ilyen célú találkozóról kiadott nyilatkozatban például a szingapúri miniszterelnök, Lee Hsien Loong – egyebek között – már azt állapíthatta meg, hogy „haladást értünk el az ASEAN–Kína közötti szabadkereskedelmi övezet létrehozatala terén. Megkötöttük a megállapodást az áruk és szolgáltatások kereskedelme tekintetében, és sürgettük a beruházásokról szóló megállapodásról szóló tárgyalások felgyorsítását azzal a céllal, hogy azokat 2008-ban befejezzük.”77 A korábbi, úgynevezett keretmegállapodás értelmében 2010-re jönne létre a KNK–ASEAN Szabadkereskedelmi Övezet (FTA) Kína és az eredeti öt ASEAN-tag, valamint Brunei között, míg 2015-re a további négy tagország is részesévé válna a rendszernek.

A változó Kína

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 454 021 2

E kötet a jelentős intellektuális erővel rendelkező magyar modern Kína-kutatás legjavát adja közre a globális válságot közvetlenül megelőző állapotokról. Hiánypótló szerepet tölt be, mivel magyar sinológusoktól az elmúlt években ritkán jelent meg könyv, noha a Kína-problematika a hazai érdeklődő közönség figyelmének középpontjába került.

A Magyar Tudományos Akadémia és a Miniszterelnöki Hivatal kezdeményezésére három éve folynak újra szervezett jelenkori Kína-kutatások hazánkban. Ezek eredményei és résztanulmányai a szakmai közvélemény tájékoztatását szolgáló kötetekben jelentek meg, de nem kerültek kereskedelmi forgalomba.

Jelen kötet célja a szélesebb közvélemény tájékoztatása Kína belső helyzetéről, regionális és globális súlyának növekedéséről, valamint a magyar-kínai kapcsolatok alakulásáról.

Hivatkozás: https://mersz.hu/inotai-juhasz-a-valtozo-kina//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave