Inotai András, Juhász Ottó (szerk.)

A változó Kína


Tanulságok, ajánlások Magyarország számára

Amikor egy Kína nemzetközi kapcsolatairól szóló kutatás alapján tanulságokat kívánunk megfogalmazni Magyarország számára, két általános tévutat célszerű elkerülnünk. Egyfelől azt, hogy kijelentsük: tőlünk olyan távol eső, nálunk sokkal nagyobb lélekszámú és területű, a miénktől annyira eltérő adottságokkal jellemezhető országról és annak kapcsolati rendszeréről van szó, hogy abból számunkra semmilyen tanulság nem adódhat. Másfelől pedig azt, hogy onnan „egy az egyben” próbáljunk meg tapasztalatokat átvenni. E két szélsőséges közelítésmód között azonban széles sávban kínálkoznak lehetőségek arra, hogy Magyarország számára is hasznos tanulságokat fogalmazzunk meg. Az alábbiakban erre teszünk kísérletet részben azért is, mert véleményünk szerint a kormány által 2008. február 27-én elfogadott és 2020-ig (!) szóló magyar külkapcsolati stratégia – bár egy-egy helyen ugyan említést tesz Kínáról, Indiáról, Japánról, a Koreai Köztársaságról, illetve az ázsiai fejlődő országokról mint dinamikusan fejlődő és számunkra is fontos területekről – növekvő jelentőségéhez képest nem helyez kellő súlyt erre a térségre.114

A változó Kína

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 454 021 2

E kötet a jelentős intellektuális erővel rendelkező magyar modern Kína-kutatás legjavát adja közre a globális válságot közvetlenül megelőző állapotokról. Hiánypótló szerepet tölt be, mivel magyar sinológusoktól az elmúlt években ritkán jelent meg könyv, noha a Kína-problematika a hazai érdeklődő közönség figyelmének középpontjába került.

A Magyar Tudományos Akadémia és a Miniszterelnöki Hivatal kezdeményezésére három éve folynak újra szervezett jelenkori Kína-kutatások hazánkban. Ezek eredményei és résztanulmányai a szakmai közvélemény tájékoztatását szolgáló kötetekben jelentek meg, de nem kerültek kereskedelmi forgalomba.

Jelen kötet célja a szélesebb közvélemény tájékoztatása Kína belső helyzetéről, regionális és globális súlyának növekedéséről, valamint a magyar-kínai kapcsolatok alakulásáról.

Hivatkozás: https://mersz.hu/inotai-juhasz-a-valtozo-kina//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave