Michalkó Gábor

Turizmológia


Magyarország turizmusipara

A szállodaiparban a rendszerváltozás a tulajdonosi struktúra átalakulásában mutatkozott meg. Az átalakulás során a szállodákat és vendéglátó egységeket egyaránt üzemeltető vállalatok nagyobb részét a profiltisztítást követően az Állami Vagyonügynökség privatizálta. Az egykor legnagyobb három szállodavállalat (Hungária, Pannónia, Danubius) gazdasági társasággá alakult át. A külföldi tőke beáramlása és a hatékonyabb működtetést célzó tulajdonosi döntések következtében napjainkban két tucat kisebb-nagyobb szállodalánc működik Magyarországon. A nemzetközi szállodaláncok közül is sokan képviseltetik magukat Magyarországon. A hazánkban is sikeresen terjeszkedő, Accor csoporthoz tartozó Etap, Ibis, Mercure, Novotel és Sofitel házak mellett többek között jelen vannak a Best Western, a Corinthia, a Four Seasons, az Inter-Continental, a Hilton, a Holiday Inn, a Kempinski, továbbá a Le Meridien, a Radisson és a Marriott egységek is. A legmagasabb nemzetközi normáknak minden tekintetben megfelelő ötcsillagos szállodák többsége Budapesten található, de például Bük, Debrecen, Dunakiliti, Dunaszentmiklós, Göd, Hévíz, Mórahalom, Parádsasvár, Sárvár, Szilvásvárad, Tihany vendégei is élvezhetik a luxuskategória előnyeit. A rendszerváltozás idején a magyarországi szálláskínálat palettájára visszatértek a XX. század harmincas éveiben virágzó, de a szocializmus időszakában szinte teljesen megszűnt családias panziók, amelyek ugyan kevesebb férőhellyel rendelkeznek, de szolgáltatásaik elérhetik egy 3-4 csillagos szálloda szintjét is. Ezzel párhuzamosan az 1990-ig prosperáló fizető-vendéglátás a megváltozott piaci igények és az átalakult jogszabályi körülményeknek köszönhetően jelentősen visszaszorult (9. táblázat).

Turizmológia

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 717 3

A mű összefoglalja, rendszerezi, válogatja és alkotó módon megújítja azt az alapvető ismeretanyagot, amely a turizmusra vonatkozóan felhalmozódott a legutóbbi évtizedekben. E sokrétűen összetett jelenséget a szerző szilárd elméleti alapokon mutatja be, az érintett tudományterületek fogalmainak és összefüggéseinek hozzáértő alkalmazásával. A könyv újszerûen ható címe ugyancsak a tudományos igényesség messzemenő érvényesülésére utal. Ennek köszönhetően az érdeklődő olvasó magabiztosabban eligazodhat a turizmus rendszerében, elkerülheti a témakör kapcsán gyakran előforduló értelmezési csapdákat. A szövegben felsorolt példák, illetve az egyes fejezetekhez kapcsolódó esettanulmányok a gyakorlati hasznosítás terén is megbízható támpontokként szolgálnak.

Dr. Jancsik András, dékán

Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar

A könyv a turizmus elméleti kérdéseinek tudományos és mégis gyakorlatias, ugyanakkor korszerű megfogalmazása. A keresleti és kínálati tényezők, a vonzerők, az infrastruktúra, a turizmus rendszerének, tervezésének, irányításának összefoglalása a helyi és országos szintű döntéshozáshoz komoly alapokat ad. Támogatja a turizmus továbbfejlesztését és egyben átfogó képet nyújt a turizmus felsőfokú oktatásához.

Dr. Niklai Ákos, Professor Honoris Causa

a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke

Hivatkozás: https://mersz.hu/michalko-turizmologia//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave