MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Michalkó Gábor

Turizmológia


A jövedelem szerepe a turizmusban

A jövedelem az elvégzett munka ellenértékeként kapott bért, tartós munkaviszony esetén rendszeres fizetést jelent, ami kiegészülhet a befektetésekből (bankbetét kamata, részvények osztaléka, ingatlan bérbeadása) származó profittal, esetlegesen a szerencsejátékok során szerzett nyereményekkel, örökséggel. Nem szabad megfeledkezni, hogy az egyénnek akkor is keletkezhet diszkrecionális (a háztartás fenntartásával kapcsolatban felmerülő alapvető költségek kiegyenlítése után szabad rendelkezés szerint felhasználható) jövedelme, ha a vagyonát, vagyontárgyainak bizonyos részét feléli, pénzzé teszi.19 A fejlett világban az elmúlt évszázad egyik legnagyobb társadalmi változásokat generáló jelensége az alkalmazottak reáljövedelmének (nem foglalja magában az inflációból származó növekményeket és időbeli összehasonlításra alkalmas) növekedése. A jövedelem megmutatja, hogy abból mennyi árut és szolgáltatást lehet a piacon megvásárolni, ez pedig a történelem során soha sem volt olyan jelentős, mint a XX. század második felében, amikor a turizmus rohamos fejlődésnek indult. Ez egyértelműen a termelékenységre vezethető vissza. Az egy munkavállalóra jutó előállított szolgáltatások és áruk értéke kisebb nagyobb ingadozásokkal folyamatosan növekszik. Természetesen a jövedelem eloszlása továbbra is egyenlőtlen, de a történelmi korokhoz viszonyítva jelentősen bővült a jólétben élők tábora.

Turizmológia

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 717 3

A mű összefoglalja, rendszerezi, válogatja és alkotó módon megújítja azt az alapvető ismeretanyagot, amely a turizmusra vonatkozóan felhalmozódott a legutóbbi évtizedekben. E sokrétűen összetett jelenséget a szerző szilárd elméleti alapokon mutatja be, az érintett tudományterületek fogalmainak és összefüggéseinek hozzáértő alkalmazásával. A könyv újszerûen ható címe ugyancsak a tudományos igényesség messzemenő érvényesülésére utal. Ennek köszönhetően az érdeklődő olvasó magabiztosabban eligazodhat a turizmus rendszerében, elkerülheti a témakör kapcsán gyakran előforduló értelmezési csapdákat. A szövegben felsorolt példák, illetve az egyes fejezetekhez kapcsolódó esettanulmányok a gyakorlati hasznosítás terén is megbízható támpontokként szolgálnak.

Dr. Jancsik András, dékán

Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar

A könyv a turizmus elméleti kérdéseinek tudományos és mégis gyakorlatias, ugyanakkor korszerű megfogalmazása. A keresleti és kínálati tényezők, a vonzerők, az infrastruktúra, a turizmus rendszerének, tervezésének, irányításának összefoglalása a helyi és országos szintű döntéshozáshoz komoly alapokat ad. Támogatja a turizmus továbbfejlesztését és egyben átfogó képet nyújt a turizmus felsőfokú oktatásához.

Dr. Niklai Ákos, Professor Honoris Causa

a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke

Hivatkozás: https://mersz.hu/michalko-turizmologia//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave