MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Dienes Zoltán

Mitől tudomány a pszichológia?


Thomas Kuhn és a paradigma

Valóságos forradalmat okozott Kuhn A tudományos forradalmak szerkezete (1962) című könyvének megjelenése. A könyv olyan népszerű lett, hogy az Kuhnt magát is meglepte. A paradigma és a paradigmaváltás majdhogynem egyik napról a másikra felkapott szavakká váltak. A kifejezés a görög paradeigma szóból ered, mely mintát vagy példát jelent. Kuhn szerint a tudomány elsajátítása az elméletek sikeres alkalmazásaival való megismerkedés révén történik. A folyamat következtében az jelenti a tudományos gyakorlatot, hogy a tudósok ezeket a példákat (vagyis a szűkebb értelemben vett paradigmákat) modellként alkalmazzák új problémák megoldására. Nem úgy tanuljuk meg művelni a tudományt, hogy egy listáról explicit szabályokat magolunk be. Példák segítségével tanulunk, mint egy gyakornok a szakmáját, melyet – a legtöbb szakmához hasonlóan – nehéz szavakkal leírni. Bizonyos példák elfogadása nyomán, mint a gyakorlat lehető legjobb alkalmazása, a közösségnek mindenki által elfogadott nézetei lesznek azokról a kérdésekről, hogy melyek a megoldható problémák, és arról, hogy milyen jellegű válaszok fogadhatók el a problémák megoldásaiként. Így a közösség közös értékekre tesz szert. Ez a tágabb értelemben vett paradigma: olyan nézetek, értékek és módszerek konstellációja, melyet a teljes tudományos közösség elfogad.

Mitől tudomány a pszichológia?

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 05 9843 9

Mitől tudomány a pszichológia? Milyen logika húzódik meg a pszichológiai kutatások mögött?

Alapvető fontosságú könyvében Dienes Zoltán a tudományfilozófia és a statisztika kulcsproblémáit mutatja be, melyek közvetlenül és húsba vágóan érintik a pszichológiai kutatás gyakorlatát. A könyv a kutatás és pszichológiaoktatás szempontjából megkerülhetetlen, a hallgatók számára mindeddig nem vagy nehezen hozzáférhető elméleti viták és nagy hatású gondolkodók köré épül. Dienes világos és gördülékeny stílusban ismerteti Popper, Kuhn és Lakatos, Neyman és Pearson, Bayes, Fisher és Royall elképzeléseit.

Széles körű tanítási tapasztalatából kiindulva a szerző példáit a pszichológia tudományos gyakorlatából meríti, így a könyv mind a pszichológiai kutatásmódszertan, mind pedig az elméleti és történeti témákkal foglalkozó szemináriumok és előadások ideális segédkönyve.

Azoknak az érdeklődő haladó tanulóknak és kutatóknak, akik használni szeretnék a könyvben bemutatott statisztikai megközelítéseket, a következő internetes oldalt javasoljuk: http://www.lifesci.sussex.ac.uk/home/Zoltan_Dienes/inference/.

"Egy jó tankönyv legyen jól tanulható, tanítható és számon kérhető. Ez a könyv mindhárom követelményt maximálisan kielégíti, ezenkívül nemcsak tanulságos, hanem szórakoztató olvasmány is: a klasszikus angol humor legkiválóbb hagyományaira épül." (Mérő László)

Hivatkozás: https://mersz.hu/dienes-mitol-tudomany-a-pszichologia//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave