MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Dienes Zoltán

Mitől tudomány a pszichológia?


Használjuk fel a likelihood-megközelítést pszichológiai témájú cikkek kritikai értékeléséhez!

A cikk bevezető szekciója alapján azonosítsunk egyet a szerző elméletének fő előrejelzései közül! Képesnek kell lennünk arra, hogy az előrejelzést leszűkítsük egy kontrasztra (pl. egy olyan kontrasztra, amit a Neyman–Pearson-tradícióban egy t-próbával letesztelhetnénk), ahelyett, hogy megelégednénk egy olyan homályos állítással, mint például a következő: „ezeknek az átlagoknak legalább az egyike különbözni fog egy másik átlagtól”. A kérdéses kontrasztnak melyik lenne az az értéke, ami a szerző elméletéből kiindulva minimálisan érdekes lenne? Mi a várható érték a szerző elmélete alapján? A kontraszthoz készítsünk likelihood-intervallumot! A szerző elméletével összeegyeztethető a maximális likelihood-érték? Milyen erős a maximális likelihood-érték támogatottsága a nullhipotézissel szemben? Ha a szerző elveti a nullhipotézist, akkor milyen erős az elméletével összeegyeztethető érték nullhipotézissel szembeni támogatottsága? Emlékezzünk vissza, hogy a Neyman–Pearson-féle megközelítésben nagyon gyenge bizonyítékok esetén is nyílhat lehetőség a nullhipotézis elvetésére! Ha ezzel szemben a kísérlet eredménye nem szignifikáns, akkor milyen mértékű a nullhipotézis támogatottsága az elmélet szempontjából minimálisan érdekes értékkel szemben? Ha a bizonyítékok gyengék, akkor több alany vizsgálatára lenne szükség – egészen addig, amíg mindenki megelégedésére akár a pozitív, akár a negatív bizonyítékok elég erősek nem lesznek.

Mitől tudomány a pszichológia?

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 05 9843 9

Mitől tudomány a pszichológia? Milyen logika húzódik meg a pszichológiai kutatások mögött?

Alapvető fontosságú könyvében Dienes Zoltán a tudományfilozófia és a statisztika kulcsproblémáit mutatja be, melyek közvetlenül és húsba vágóan érintik a pszichológiai kutatás gyakorlatát. A könyv a kutatás és pszichológiaoktatás szempontjából megkerülhetetlen, a hallgatók számára mindeddig nem vagy nehezen hozzáférhető elméleti viták és nagy hatású gondolkodók köré épül. Dienes világos és gördülékeny stílusban ismerteti Popper, Kuhn és Lakatos, Neyman és Pearson, Bayes, Fisher és Royall elképzeléseit.

Széles körű tanítási tapasztalatából kiindulva a szerző példáit a pszichológia tudományos gyakorlatából meríti, így a könyv mind a pszichológiai kutatásmódszertan, mind pedig az elméleti és történeti témákkal foglalkozó szemináriumok és előadások ideális segédkönyve.

Azoknak az érdeklődő haladó tanulóknak és kutatóknak, akik használni szeretnék a könyvben bemutatott statisztikai megközelítéseket, a következő internetes oldalt javasoljuk: http://www.lifesci.sussex.ac.uk/home/Zoltan_Dienes/inference/.

"Egy jó tankönyv legyen jól tanulható, tanítható és számon kérhető. Ez a könyv mindhárom követelményt maximálisan kielégíti, ezenkívül nemcsak tanulságos, hanem szórakoztató olvasmány is: a klasszikus angol humor legkiválóbb hagyományaira épül." (Mérő László)

Hivatkozás: https://mersz.hu/dienes-mitol-tudomany-a-pszichologia//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave