MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Adamik Tamás

Római irodalom a kezdetektől a Nyugatrómai Birodalom bukásáig


M. Manilius: Astronomica

Mivel Germanicus művének csak az első könyve készült el, nem lehet eldönteni, hogy a csillagjóslással kívánt-e a szerző foglalkozni. A kézirati hagyományban a Marcus Manilius neve alatt fennmaradt Astronomica már a csillagjóslást, azaz az asztrológiát is tárgyalja. A hexameterben írt tanító költemény öt könyvből áll. Az 1. könyv az égbolt leírását tartalmazza: a csillagképek, az állatöv, a Tejút, a bolygók és üstökösök ismertetését. A 2. könyv az állatöv jegyeit vizsgálja, azt, hogyan viszonyulnak egymáshoz, és milyen istenekkel állnak kapcsolatban. Minden jegyet tizenkét részre oszt fel, majd a loca (a házak) témakörét ismerteti. A 3. könyv a tizenkét sorsot (sortes, athla), majd a horoszkóp felállításának szabályait fejti ki. A 4. könyvben az állatégöv jegyeinek hatását kutatja az emberi életre, majd minden állatégövi jegyet három decanusra oszt fel, ezután ismerteti a fokokra vonatkozó tanítást. Az 5. könyv az állatövön kívüli csillagképeket vázolja fel, s hatásukat az ember életére. A fennmaradt könyvekben nem tárgyalja a csillagképek lenyugvását, pedig jelezte, hogy e témát is érinteni fogja (5, 28), továbbá a bolygókat is csak röviden ismerteti, ezért fel lehet tételezni, hogy a mű befejezetlen. Manilius több helyen mintául veszi Lucretius tanító költeményét, s ha ez így van, feltételezhető, hogy eredetileg 6 könyvre tervezte munkáját, de valamiért nem tudta befejezni.

Római irodalom a kezdetektől a Nyugatrómai Birodalom bukásáig

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 454 042 7

A római irodalom egészét összefoglaló, a felsőfokú oktatás igényeit is kielégítő kézikönyv magyar nyelven még nem készült. A korábbi magyar nyelvű munkák az egyes korszakokra összpontosítottak; a Római irodalom a kezdetektől a Nyugatrómai Birodalom bukásáig című, kivételes jelentőségű monográfia azonos terjedelemben és súllyal kívánja tárgyalni az összes korszakot.

A római irodalom akkor születik meg, amikor Róma egész Itália irodalmi lehetőségeit magában tudja összegyűjteni. A régi latinok kemény földműves munkával és katonáskodással foglalkozva egyszerű életet éltek; e primitív egyszerűség utáni sóvárgás mindvégig megmarad a római irodalomban. Az etruszk hatás nyomairól viszont az anyagi javak és az élet szépségeinek szeretete, a gladiátori játékok kedvelése árulkodik. Ugyanakkor a római állam szolgálatának eszméje is mindvégig hatott, amely a görög szellemiséggel és a lelki jólneveltséggel párosulva a homo Romanusból homo humanust nevelt.

Hivatkozás: https://mersz.hu/adamik-romai-irodalom-a-kezdetektol-a-nyugatromai-birodalom-bukasaig//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave