MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Adamik Tamás

Római irodalom a kezdetektől a Nyugatrómai Birodalom bukásáig


Élete

Marcus Annaeus Lucanus 39. november 3-án született Cordubában. Apja, M. Annaeus Mela a filozófus Seneca testvére volt. Életének adatait jól ismerjük, mert két életrajz is fennmaradt róla, az egyik, a rövidebb Suetoniusra megy vissza, a másikat egy 6. századi grammatikus, Vacca írta. Ez utóbbi életrajz szerint anyját Aciliának hívták, s anyai nagyapjáról, Acilius Lucanusról kapta a Lucanus nevet. Igen korán, nyolc hónapos korában Rómába vitték, és a bölcsőben fekvő csecsemőnek egyszer méhek szálltak az ajkára, s ez a „csoda” már jelezte, hogy a kisgyermekből egykor nagy költő lesz. A város legjobb tanítóinál tanult, s a rétoriskolában görög és latin nyelvű declamatióival csodálatot keltett. Filozófiára Cornutus oktatta, majd Athénben folytatta filozófiai tanulmányait, ahonnan Nero hívására tért vissza Rómába. Az előírt életkor előtt megkapta a quaesturát, majd augurrá választották. Költőként 60-ban mutatkozott be a nyilvánosság előtt, a Neronián. Költői sikerei felkeltették Nero irigységét, és amikor az egyik felolvasása alkalmával Nero látványosan otthagyta a termet, attól kezdve az öntudatos fiatal költő is, amikor csak tehette, kinyilvánította a császárral szembeni ellenszenvét, sőt, gúnyverset is költött a császárra. Nero, aki a művészetek terén is principatust követelt magának, azzal válaszolt, hogy megtiltotta neki művei közzétételét és eltiltotta az ügyvédi gyakorlattól. Ennek következtében Lucanus belesodródott a Piso-féle összeesküvésbe, s annak egyik vezetője lett. Az összeesküvés felfedése után azonban nem mutatkozott hősnek: több résztvevőt feladott, sőt, még saját anyját is; a halálos ítéletet mégsem tudta elkerülni: 65. április 30-án fel kellett vágnia ereit.

Római irodalom a kezdetektől a Nyugatrómai Birodalom bukásáig

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 454 042 7

A római irodalom egészét összefoglaló, a felsőfokú oktatás igényeit is kielégítő kézikönyv magyar nyelven még nem készült. A korábbi magyar nyelvű munkák az egyes korszakokra összpontosítottak; a Római irodalom a kezdetektől a Nyugatrómai Birodalom bukásáig című, kivételes jelentőségű monográfia azonos terjedelemben és súllyal kívánja tárgyalni az összes korszakot.

A római irodalom akkor születik meg, amikor Róma egész Itália irodalmi lehetőségeit magában tudja összegyűjteni. A régi latinok kemény földműves munkával és katonáskodással foglalkozva egyszerű életet éltek; e primitív egyszerűség utáni sóvárgás mindvégig megmarad a római irodalomban. Az etruszk hatás nyomairól viszont az anyagi javak és az élet szépségeinek szeretete, a gladiátori játékok kedvelése árulkodik. Ugyanakkor a római állam szolgálatának eszméje is mindvégig hatott, amely a görög szellemiséggel és a lelki jólneveltséggel párosulva a homo Romanusból homo humanust nevelt.

Hivatkozás: https://mersz.hu/adamik-romai-irodalom-a-kezdetektol-a-nyugatromai-birodalom-bukasaig//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave