MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Adamik Tamás

Római irodalom a kezdetektől a Nyugatrómai Birodalom bukásáig


A herélt (Eunuchus)

Terentius szövevényesebben bonyolítja komédiái cselekményét, mint Plautus. Jól kitűnik ez A herélt című darabjából, amelynek főszereplője a nemes lelkű Thais, a művelt kurtizán. Bár szívből szereti Phaedriát, egy gazdag athéni polgár fiát, mégis arra kéri, hogy utazzék el néhány napra, mert ezt az időt egyik régi kedvesével, Thraso katonával kell töltenie. Kérését azzal indokolja meg, hogy anyja egyszer egy kis rabszolgalányt kapott ajándékba, Pamphilát, akit úgy nevelt, mint saját gyermekét. Anyja halála után azonban a lányka kapzsi nagybátyja tulajdonába került. Tőle véletlenül Thraso vette meg a csinos, immár tizenhat éves leányt. És most váratlanul Thraso Athénba érkezett, s azzal a kéréssel fordult hozzá, hogy ha vele tölthet néhány napot, neki ajándékozza a kislányt. Thais örömmel vette az ajánlatát, mert a kislányt húgaként szerette és attól félt, hogy a durva lelkű Thraso szemet vet rá. De más indoka is van: megtudta, hogy a lány bátyja itt él Athénban, és sértetlenül szeretné visszaszolgáltatni neki Pamphilát. Phaedria eleinte nem akarja elhinni neki ezt a történetet. Arra gondol, Thais nem szereti már, ezért akarja eltávolítani. Bizalmatlansága elszomorítja Thaist, de legfőképpen az bántja, hogy Phaedria „a többi nőhöz mérve” ítéli meg őt. Mindezt az első felvonásból tudjuk meg, de az igazi bonyodalmak még csak ezután következnek.

Római irodalom a kezdetektől a Nyugatrómai Birodalom bukásáig

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 454 042 7

A római irodalom egészét összefoglaló, a felsőfokú oktatás igényeit is kielégítő kézikönyv magyar nyelven még nem készült. A korábbi magyar nyelvű munkák az egyes korszakokra összpontosítottak; a Római irodalom a kezdetektől a Nyugatrómai Birodalom bukásáig című, kivételes jelentőségű monográfia azonos terjedelemben és súllyal kívánja tárgyalni az összes korszakot.

A római irodalom akkor születik meg, amikor Róma egész Itália irodalmi lehetőségeit magában tudja összegyűjteni. A régi latinok kemény földműves munkával és katonáskodással foglalkozva egyszerű életet éltek; e primitív egyszerűség utáni sóvárgás mindvégig megmarad a római irodalomban. Az etruszk hatás nyomairól viszont az anyagi javak és az élet szépségeinek szeretete, a gladiátori játékok kedvelése árulkodik. Ugyanakkor a római állam szolgálatának eszméje is mindvégig hatott, amely a görög szellemiséggel és a lelki jólneveltséggel párosulva a homo Romanusból homo humanust nevelt.

Hivatkozás: https://mersz.hu/adamik-romai-irodalom-a-kezdetektol-a-nyugatromai-birodalom-bukasaig//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave