MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Jakab Éva

Borvétel és kockázat

Jogtudomány és jogélet a Római Birodalomban


Minőség és tartósság

Sarapión és Apollonidés (talán két borkereskedő?) mérges levelet írt szerződő partnerének, Philammónnak:210 „Gyere és vedd vissza az oinariát211 (hitvány bort), amit nekünk küldtél. Úgy látszik, hogy nem értettük meg egymást, ha ugyanis olcsó asztali bort akartunk volna venni, ami kóstolásra sem érdemes, akkor nem zaklattunk volna téged. Tudd meg, hogy a bor vár rád.” A rövid iromány keveset árul el az eset gazdasági és jogi hátteréről. Nem tudjuk például, hogy Philammon, az eladó szőlősgazda vagy kereskedő volt-e. A levélírók szándéka azonban világos: két vevő kifogásolja az éppen átvett áru rossz minőségét. Úgy látszik, hogy a bor szállítása előtt a felek hosszan alkudoztak, és a vevők minőségi követelményeket támasztottak. A szemrehányás, hogy a leszállított bor hitvány, gyenge minőségű lőre (oinaria), ami még kóstolásra sem érdemes, arra enged következtetni, hogy a vevők az adásvételi szerződés megkötése előtt megjelentek az eladó pincéjében, és megvizsgálták az árut.212 Úgy látszik, a kereskedők hosszabb utazásra is készek voltak, azaz időt és pénzt fektettek az üzletbe. Ennek tükrében érthető a dühös hangnem, ha a szolgáltatott bor minősége messze elmarad az elvárttól. A levélben a vevők reklamálnak, és követelik, hogy az eladó a saját költségére vegye vissza a bort. Hagyjuk nyitva azt a kérdést, hogy ez az adásvételi szerződés készvétel volt-e, azaz a vevők a már kiforrt, kész bort kóstolhatták-e meg. A vevők magabiztos fellépése mindenesetre arra utal, hogy reklamációs igényüket valamilyen garanciaígéretre alapozták.

Borvétel és kockázat

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 059 896 5

A bortermelés és a bor értékesítése már az ókorban is a társadalmi érdeklődés középpontjában állt. Jogilag releváns problémát elsősorban a kárveszély és a kockázatelosztás szabályai jelentettek. A kötet a szerződési gyakorlat aspektusából kínál új dogmatikai megoldásokat olyan kérdésekre, amelyek évszázadok óta vitatottak a római jogban, és döntően befolyásolták az egyes európai magánjogok adásvételi szabályainak kialakulását. Az új felismerések a jogélet, a görög nyelvű papiruszokban és a latin forrásokban fennmaradt szerződési formulák átfogó feldolgozására épülnek. A munka a jogintézményeket azok gazdasági kontextusában vizsgálja, figyelembe véve az egyes jogi kultúrák párhuzamosan kifejlődő vagy eltérő vonásait. Számos fejezet érdekes olvasmányt nyújt a jogban nem járatos, de a borkultúra történeti gyökerei iránt érdeklődő olvasónak is.

Hivatkozás: https://mersz.hu/jakab-borvetel-es-kockazat//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave