MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Valálik István

Stereotaxiás és funkcionális idegsebészet


Temporomedialislebeny-epilepszia (TMLE)

Az első gamma-kés-sebészeti beavatkozást TMLE kezelésére 1993 márciusában Marseilles-ben hajtották végre. Mivel abban az időben nem volt fellelhető irodalmi adat, a technikai lehetőségeket föltételezésekre és a más patológiás állapotokban használt sugársebészeti tapasztalatokra kényszerültünk alapozni. Különböző technikai szempontok (dózis, térfogat, célhely meghatározása) figyelembevételével kezeltünk négy beteget. A beavatkozás után hónapokkal észlelt késői és jelentős radiológiai változások[55] hatására leállítottuk ezt a kezelési formát, és nyomon követtük e négy beteg állapotát. Az eljárás klinikai biztonságosságának és az akut MR-elváltozások néhány hónap utáni fokozatos eltűnésének köszönhetően több új betegcsoportot kezeltünk szigorú, prospektív, kontrollált vizsgálat körülményei között (az etikai bizottság jóváhagyásával). A következő 16 beteg terápiája annak az első betegnek a kezelésén alapult, akinek az esetében az sikeresnek bizonyult (a másik három beteggel szemben, akiknél csak részleges vagy semmilyen eredmény nem volt tapasztalható). E „klasszikus tervezés” két 18 mm átmérőjű shotot jelent, amely körülbelül 7 cm3-es térfogatot foglal magában 50%-os izodózis mellett. Ez magas arányú rohammentességet eredményezett[56, 57]. Epileptológiai és biztonságossági okokból egyaránt a célterületet leginkább a parahippocampalis kéregre fokuszáltuk és megkíméltük az amygdala teljes és a hippocampus jelentős részét. A gamma-kés-sebészet technikai finomításai és az enyhébb akut, átmeneti MR-elváltozást eredményező dózis megtalálására való igény arra ösztönzött minket, hogy csökkentsük a dózist 24-ről 20 Gy-re, majd 18 Gy-re a határterületen. Mindazonáltal ez jelentős mértékű visszaesést hozott az epilepsziás rohamok megszüntetésének arányában. Áttekintettük azon első 15 betegünk hosszú távú utánkövetését, akiket korszerű GKS-sel (24 Gy) operáltunk TMLE miatt. Az átlagos követési idő nyolc év volt, és az utolsó követéskor a betegek 73%-a volt rohammentes. Ezek a hosszú távú eredmények jobbak, mint a mikrosebészeti beavatkozásokéi. Nem észleltünk állandósult neurológiai deficitet azon kilenc beteg egyikében sem, akiknek korábban látótércsökkenésük volt[11]. A domináns féltekén TMLE miatt végzett mikrosebészeti beavatkozást követően a betegek 30–50%-ában figyelhető meg a verbális memória zavara[58, 59]. Különösen fontos megjegyezni, hogy egyik betegünkön sem jelentkezett neuropszichológiai romlás (a Clusman és munkatársai által közzétett kiértékelést felhasználva), és különösen nem a verbális memória hanyatlása[4, 5, 7, 11]. Négy prospektív vizsgálatunk ezen eredményét egy amerikai prospektív vizsgálat[60] is megerősítette.

Stereotaxiás és funkcionális idegsebészet

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 183 7

A kötet az idegrendszeri működészavarok és kóros elváltozások korszerű műtéti megoldásait mutatja be. A stereotaxiás és funkcionális idegsebészet az orvostudomány és a biotechnológia egyik leggyorsabban fejlődő területe, így komoly igény mutatkozott egy áttekintő mű szerkesztésére. Ismertetésre kerül a daganatos betegek stereotaxiás biopszián és sugársebészeti eljárásokon alapuló kezelési alternatívája, a mozgászavarok, kiemelten a Parkinson-kór és az epilepszia sebészi kezelésének lehetősége. Áttekintést kap a Kedves Olvasó a krónikus fájdalomban szenvedő betegek terápiás alternatíváiról, a perifériás idegek stimulációjától kezdve a gerincvelő és a motoros cortex neuropacemakerrel történő stimulációjáig. A pszichiátriai sebészetben a reverzibilis megoldást nyújtó mély agyi stimuláció új távlatokat nyitott, leginkább a Tourette-szindróma és a kényszerbetegségek kezelése terén. A stereotaxia alapvető tételeiről, a hibaforrások elkerülésének lehetőségeiről és a gyakorlati alkalmazásra vonatkozó hasznos tanácsokról egyaránt olvashatnak.

Hivatkozás: https://mersz.hu/valalik-stereotaxias-es-funkcionalis-idegsebeszet//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave