MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Arisztotelész

Lélekfilozófiai írások


Az osztatlan tárgyakra169vonatkozó gondolkodás azokban az esetekben található meg, ahol nem lehetséges a tévedés; míg ahol mind a tévedés, mind az igazság előfordulhat, ott már összetétele van jelen a gondolt dolgoknak, melyek így mintegy egységet alkotnak, ahogyan Empedoklész is mondta: „Sok állkapocs sarjadt itt nyakatlan”170, és hogy azután a szeretet egyesítette a tagokat; így tevődnek össze a gondolkodás elkülönített tárgyai is, például az oldallal összemérhetetlen és az átló. Ha pedig megtörtént vagy megtörténendő dolgokról van szó, az időt gondoljuk hozzá és hozzákapcsoljuk. A tévedés ugyanis mindig az összetételben van: hiszen ha valaki a fehéret nem-fehérnek [mondja, akkor a fehéret és]171a nem-fehéret összekapcsolta. Mindezt azonban szétválasztásnak is nevezhetjük.172De minden esetre nemcsak az a kijelentés igaz vagy téves, hogy „Kleón fehér”, hanem az is, hogy ilyen volt vagy lesz. – Ami pedig minden ilyen esetben megteremti az egységet, az az ész.

Lélekfilozófiai írások

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 815 6

A Filozófiai írók Tára sorozaton belül induló Arisztotelész-összkiadás első kötete. A könyv két arisztotelészi iratot tartalmaz: A lélek (De anima) című háromkönyves művet és azt az értekezésgyűjteményt, amelyet Parva Naturalia címen tart számon a szakirodalom.

Hivatkozás: https://mersz.hu/arisztotelesz-lelekfilozofiai-irasok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave