MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Arisztotelész

Lélekfilozófiai írások


Joggal vethetné föl valaki azt a nehézséget, hogy vajon létezik-e olyan hely, ahol az egyébként pusztuló dolog nem-pusztulóvá válik?266Például a tűz esetében a fent ilyen: ott nincs jelen az ő ellentéte. Az ellentétes dolgoknak ugyanis az attribútumaik azok, amelyek járulékos módon elpusztulnak olyankor, amikor az ellentétesek elpusztítják egymást (az ellentétesek ugyanis egymást semmisítik meg), a szubsztanciákban lévő ellentétek nem járulékos módon pusztulnak el, mivel a szubsztancia semmiféle alanyról nem állítható. Ezért aminek nincs ellentéte, vagy ami olyan helyen van, ahol ellentéte nincs jelen, annak lehetetlenség elpusztulnia. Mert mi is pusztítaná el, ha egyszer a pusztulás kizárólag az ellentétek révén történhetik, ellentéte meg nincs: vagy egyáltalán nem is létezik, vagy ott nincs jelen. Vagy talán ez az egyik szempontból igaz, a másikból meg téves?

Lélekfilozófiai írások

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 815 6

A Filozófiai írók Tára sorozaton belül induló Arisztotelész-összkiadás első kötete. A könyv két arisztotelészi iratot tartalmaz: A lélek (De anima) című háromkönyves művet és azt az értekezésgyűjteményt, amelyet Parva Naturalia címen tart számon a szakirodalom.

Hivatkozás: https://mersz.hu/arisztotelesz-lelekfilozofiai-irasok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave