MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Gloviczki Zoltán

Bevezetés a pedagógiába


A nevelés tudatossága

A tudatosság a nevelés folyamatában több dimenzióban is a legvitathatóbb pontja definíciónknak. Az első kérdést a szülő, például az anya, gondoskodása veti fel. Valóban tudatos cselekvés lenne? Mindenekelőtt rögzítenünk kell: a tudatosság nem azonos valamiféle szakképzettséggel, szakszerűséggel, de még csak azzal sem, hogy a nevelő bármilyen létező paradigma szerint „helyesen” cselekszik egy adott nevelési helyzetben. Mindössze annyit jelent, hogy nem csupán ösztöneinek engedelmeskedik, s nem véletlenül teszi, amit tesz – vagy ha mégis, azt a folyamatot nem nevezhetjük nevelésnek. Egy hátrányos helyzetben, a gyermeküket elhanyagoló, alkoholista szülők mellett felnövő gyermek személyiségére természetesen hatással van szülei életmódja. Azt „fejlesztésnek” vagy akár csak befolyásolásnak azonban csupán annyiban tarthatjuk, hogy a felnövő gyermek jó esetben választhat majd életmód és életmód között. Ennyiben, bármilyen meglepő, a szülők is tudatosan „nevelnek”, hiszen választanak, amikor gyermekük gondoskodó és felelős nevelése helyett más családi létformát választanak. Lehet, hogy a választás nehéz, lehet, hogy a megfelelő döntés embert próbáló, de mindenképpen döntés.

Bevezetés a pedagógiába

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 249 0

A jegyzet, célját tekintve, bevezető a pedagógusképzéshez és a pedagógusi pályához. A pedagógusképzés minden szegmensében létező bevezető kurzus konkrét tananyaga, mely arra tesz kísérletet, hogy a frissen érkező hallgatókat eligazítsa a pedagógia mibenlétében és világában, elindítsa őket a további ismeretszerzés és tájékozódás útjain, valamint felvázolja, mely tudományos, fejlesztési területek bukkannak majd fel, s miért, a felsőfokú képzésük során, illetve miféle életpályára készíti fel őket e kölcsönös erőfeszítés.

Hivatkozás: https://mersz.hu/gloviczki-bevezetes-a-pedagogiaba//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave