MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Nádori Gergely, Prievara Tibor

21. századi pedagógia


Kérdések, megvitatható gondolatok

  • Mit jelent a diákközpontúság az iskolában? Mitől válik a pedagógia valóban diákközpontúvá?
  • Melyek azok az elemek, jelenségek, amelyek arra utalnak, hogy egy tanár pedagógiai gyakorlata valójában nem diákközpontú?
  • Melyek az SCL (student-centred learning, azaz diákközpontú oktatás) alapvető jellemzői? Mely elemeit lehetne könnyen, és melyeket lehetne nehezen bevezetni a magyar iskolákban?
  • Mikor beszélhetünk hasznos tanulói aktivitásról egy órán? Gyűjtsünk példákat és ellenpéldákat. Mennyire valósulnak meg ezek saját gyakorlatunkban? Mit mond erről az SCL?
  • Mit mond a tanulásról és a tanításról a behaviorizmus, a kongnitivizmus, illetve a konstruktivista pedagógia?
  • A tanulás során mikor beszélhetünk problémamentes tanulásról? Mikor történik magolás, meghamisítás, kreatív mentés, illetve konceptuális váltás? Milyen lehetőségei vannak egy tanárnak arra, hogy befolyásolja ezeket a folyamatokat?
  • Melyek az SCL alappillérei? Hogyan kapcsolódnak egymáshoz, és milyen befolyással lehetnek az óravezetésre, illetve arra, hogy egy órát hogyan tervezünk meg?

21. századi pedagógia

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 102 8

DOI: 10.1556/9789634541028

Egyre többet hallunk a pedagógiai gyakorlat megváltoztatásának szükségességéről. Erről szól a Digitális Oktatási Stratégia, de a legújabb PISA felmérések eredményei is kiemelték valamilyen adaptív változás szükségességét. Megváltoztak a diákok, a későbbi megélhetéshez szükséges képességek, általában a tudásról alkotott képünk és annak produktív használatának képlete is. Ahhoz, hogy hatékonyabb lehessen a közoktatás, ezeket a fontos változásokat a pedagógiai tanulmányokban is hasznos (és talán szükséges) lenne megjeleníteni. A tanártovábbképzésben egyre nagyobb igény mutatkozik az ilyen témájú, ám erősen gyakorlati jellegű, kiadványok iránt (pl. A 21. századi tanár meglepő sikere 2015-ben). Az egyetemi tanárképzésben, illetve a tanártovábbképzési programokban a jelenleg használt tankönyvek, kézikönyvek tovább gondolása, kiegészítése, az új oktatási paradigmához szükségszerűen és organikusan kapcsolódó kiadványra komoly szükség és igény lenne.

Hivatkozás: https://mersz.hu/nadori-prievara-21-szazadi-pedagogia//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave