MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Nádori Gergely, Prievara Tibor

21. századi pedagógia


A munkakörülmények megteremtése

Ahhoz, hogy tanulás történhessen, elengedhetetlen a munkavégzéshez szükséges körülmények megteremtése. Jelenti ez egyfelől a fizikai körülményeket: legyenek eszközök, olyan terek, amelyek a megfelelő munkaformákhoz használhatók. Másfelől az is fontos, hogy biztosított legyen az eszközök használatához szükséges infrastruktúra. Mindezekről részletesebben szólunk a tanulási terekről (I/7.) és a digitális transzformációról (II/1.) szóló fejezetekben. A munkakörülményeknek fontos része a hangulat is, amely lehetővé teszi a szabad és közös munkát. Tanárként nagy szerepünk van azoknak az értékeknek a felmutatásában, amelyek lehetővé teszik diákjaink számára a felszabadult munkát. Ha együttműködést várunk el, és a vélemények szabad ütközését, szükségünk lesz a toleráns és elfogadó légkörre, amelyet leginkább saját példánkkal tudunk megteremteni. Az a leghatékonyabb, ha az online vagy offline térben zajló közös munka szabályait megbeszéljük a diákokkal, közösen tisztázzuk. Az online felületek veszélye, hogy ezeken sokkal felelőtlenebbül viselkedünk egymással, sokkal könnyebben bántunk meg másokat. Aki olvasott már kommenteket – tulajdonképpen bármilyen oldalon –, biztosan tisztában van ezzel. A jelenség oka egyrészt az, hogy ebben a kommunikációban nagyon korlátozott a csatornák száma, így például az irónia sokkal kevésbé érzékeltethető. Másrészt a gép eltávolítja tőlünk a partnert, nem feltétlenül érezzük, hogy egy másik embert bántunk meg, és tetteink következményeit sem érzékeljük közvetlenül. Fontos, hogy mindezt tudatosítsuk a diákjainkban. Az elfogadáson túl a megosztás fontosságára is fel kell hívnunk a figyelmet. Itt természetesen nem a selfie-k és ételfotók kényszeres körbeküldéséről van szó, hanem az intellektuális javak megosztásáról, arról, hogy mi is jobban járunk, ha megosztjuk másokkal a tudásunkat. Fontos, hogy olyan közeget teremtsünk, amely nem bünteti a hibázást. Ha azt várjuk el, hogy a diákok együttműködve dolgozzanak, akkor biztonságban kell érezniük magukat. A hibázás lehetősége bénító lehet, a 21. századi órákat pedig egyenesen lehetetlenné teszi. Világossá kell tennünk diákjaink számára, hogy a tévedések, a rossz megoldások szerves részét képezik a hatékony tanulási folyamatnak, és nem baj, ha hibázunk.

21. századi pedagógia

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 102 8

DOI: 10.1556/9789634541028

Egyre többet hallunk a pedagógiai gyakorlat megváltoztatásának szükségességéről. Erről szól a Digitális Oktatási Stratégia, de a legújabb PISA felmérések eredményei is kiemelték valamilyen adaptív változás szükségességét. Megváltoztak a diákok, a későbbi megélhetéshez szükséges képességek, általában a tudásról alkotott képünk és annak produktív használatának képlete is. Ahhoz, hogy hatékonyabb lehessen a közoktatás, ezeket a fontos változásokat a pedagógiai tanulmányokban is hasznos (és talán szükséges) lenne megjeleníteni. A tanártovábbképzésben egyre nagyobb igény mutatkozik az ilyen témájú, ám erősen gyakorlati jellegű, kiadványok iránt (pl. A 21. századi tanár meglepő sikere 2015-ben). Az egyetemi tanárképzésben, illetve a tanártovábbképzési programokban a jelenleg használt tankönyvek, kézikönyvek tovább gondolása, kiegészítése, az új oktatási paradigmához szükségszerűen és organikusan kapcsolódó kiadványra komoly szükség és igény lenne.

Hivatkozás: https://mersz.hu/nadori-prievara-21-szazadi-pedagogia//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave